Slovenija

Na Ptuju kaže na drugi krog med Čelanom in Senčarjem

STA/J.P.
5. 10. 2014, 22.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na Ptuju bodo morali volivci, kot kažejo delni izidi po približno tretjini preštetih glasov, čez dva tedna znova na volišča. Kot so napovedovale že javnomnenjske ankete, se bosta za županski položaj takrat pomerila dosedanji župan Štefan Čelan, ki vodi s 35 odstotki, ter nestrankarski kandidat Miran Senčar, ki je zbral 28 odstotkov glasov.

Facebook, Mediaspeed, STA

V najstarejšem slovenskem mestu se je tokrat sicer v župansko bitko podalo devet kandidatov. Obema najbolj uspešnima se je še najbolj približala kandidatka SD Vlasta Stojak z 11,5 odstotka, kandidatka SDS in SLS Darja Galun je prejela osem odstotkov glasov, nestrankarski kandidat Robert Šegula pa 5,5 odstotka glasov.

Kandidat NSi Peter Pribožič je po doslej preštetih glasovnicah prejel zaupanje petih odstotkov volivcev, nestrankarski kandidat Samo M. Strelec 4,5 odstotka, kandidat Združene levice in Trsa Boštjan Koražija 1,7 odstotka, kandidat Humane Slovenije Miran Šic pa 0,2 odstotka glasov.

Med svetniškimi skupinami najbolje kaže listama obeh kandidatov, ki sta se uvrstila v drugi krog. Senčarjeva si lahko z 19 odstotki obeta šest mandatov, Čelanova s 16 odstotki pet, kolikor tudi doslej najmočnejša SDS, ki je prejela 15 odstotkov. SD se obeta skoraj devet odstotkov in trije mandati, po dva si bosta razdelila SMC in DeSUS, po enega pa SLS, NSi in štiri nestrankarske liste.

Čelan, ki se poteguje že za četrti zaporedni mandat, je dejal, da je glede na odzive s terena slutil, da bo prišlo do drugega kroga, saj je pri devetih kandidatih težko pričakovati gladko zmago v prvem krogu.

"Ampak nič ne škodi. Tega sem že vajen. Tudi na zadnjih volitvah sva bila z Miroslavom Lucijem v prvem krogu zelo tesno skupaj. Še vedno pa upam, da se bomo znali povezati in da mi bodo v drugem krogu volivci izkazali zaupanje še četrtič," je dejal Čelan, ki si v naslednjih dveh tednih kampanje ne želi več udarcev pod pas, kakršnih je bil deležen doslej.

Za njegovega izzivalca v drugem krogu Senčarja rezultat prvega kroga ni presenečenje, saj je v zadnjih tednih opravil ogromno pogovorov z občani in podjetji, pri tem pa je začutil željo po spremembah. "V prvem krogu nas je bilo preveč za resna soočenja, bolj ali manj smo se samo tipali, pred drugim pa bomo morali odpreti problematiko, ki na Ptuju obstaja. Tukaj se bo pokazala tudi razlika med mojo in vizijo aktualnega župana, kar bo odločilno za drugi krog," je dejal Senčar.

Čeprav je Čelan napovedoval zmago že v prvem krogu, tega niso potrjevale niti predvolilne ankete, še bolj pa je postalo jasno, da se bo moral za zmago precej potruditi, potem ko je le nekaj dni pred volitvami prišlo do javnega pranja umazanega perila v zvezi s sicer že dokončano gradnjo čistilne naprave. Poslovneža iz Nemčije in Švice sta ga namreč obtožila korupcije, a je aktualni Čelan vse obtožbe zavrnil.

Šestinpetdesetletni doktor tehniških znanosti, ki tokrat prvič kandidira z lastno svetniško listo, je na čelu ptujske občine že 12 let, pred tem pa je bil med drugim asistent na mariborski fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, med leti 1994 in 2002 pa je vodil Znanstvenoraziskovalno središče Bistra Ptuj. Kot inovator je lastnik več patentov, ob rednem delu pa precej časa namenja različnim strokovnim združenjem.

Pet let mlajši inženir elektrotehnike Senčar, ki ga je pri kandidaturi podprlo Društvo za Ptuj, velja za enega najbolj glasnih kritikov sedanjega župana. Senčar se je že dokazal kot uspešen podjetnik, saj je razvil priznano podjetje za tehnično varovanje Tenzor, ki že 20 let načrtuje in vgrajuje celovite sisteme tehničnega varovanja.