Slovenija

Janković znova slavil, tekmeci opomnili tudi na nizko udeležbo

STA/J.P.
6. 10. 2014, 07.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Medtem ko je bilo v štabu sedanjega in tudi novega ljubljanskega župana Zorana Jankovića po prvih izidih lokalnih volitev veselo vzdušje z rezanjem torte, so bili drugi kandidati za župansko mesto v Ljubljani verjetno manj veseli. Ob čestitkah Jankoviću so nekateri omenili nizko volilno udeležbo ter spomnili, da so politični novinci.

STA

V Ljubljani je bilo za župansko mesto 12 kandidatov, a je Janković znova slavil z večino glasov. Po nekaj več kot 70 odstotkih preštetih glasov je kazalo, da z izjemo Jankovića in Damjanoviča ni nihče od kandidatov prejel več kot pet odstotkov glasov, pet kandidatov pa ni doseglo niti odstotka podpore.

Volilna udeležba v Ljubljani je po nekaj več 70 odstotkih preštetih glasov znašala 31,3 odstotka. 

Tudi v tekmi za mestni svet je slavil Janković s svojo listo, poleg tega pa bodo imeli svoje svetnike v ljubljanskem mestnem svetu tudi SDS, SMC, NSi, ZL, SD in DeSUS. Ali bo med svetniki tudi predstavnik SLS, do konca ni bilo jasno, se je pa po nekaj več kot 70 odstotkih preštetih glasov pokazalo, da se poslavlja dolgoletni svetnik Miha Jazbinšek.

Kandidatka SD za ljubljansko županjo Irena Kuntarič Hribar se je v izjavi za STA zahvalila volivcem, ki so ji namenili podporo, hkrati pa je Jankoviću čestitala za zmago. "V bistvu nisem tako razočarana nad rezultatom, glede na to, da sem bila nov obraz in sem imela le en mesec časa, da se predstavim Ljubljančanom in Ljubljančankam," je pojasnila. Dodala je, da sta svoj del levih volivcev dobili SMC in ZL. "Prešteli smo se, vemo, kje smo, zdaj bomo morali pa delati naprej," je povedala.

Napovedala je, da bo v mestnem svetu pozorno spremljala Jankovićeva dejanja, in dodala, da je treba ljudi poslušati, slišati in jih upoštevati. "V tistem trenutku, ko bom videla, da so projekti proti Ljubljančanom, da se jim želi vsiliti nek nov projekt ali več projektov, takrat me boste slišali," je bila jasna. Izrazila je še željo, da bi bili v mestnem svetu vsi slišani.

Najresnejši Jankovićev tekmec je bil direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, a je boj za županski stolček prestolnice izgubil z veliko razliko. Kljub temu ni bil razočaran. Jankoviću je čestital in poudaril, da je sam s svojo skromno ekipo dosegel vrhunski uspeh, saj so dobili več podpore kot vseh ostalih 10 kandidatov skupaj. Obenem je napovedal, da njegova politična pot še ni končana, vendar ni želel biti konkreten, ali namerava vstopiti tudi na državno raven.

Na vprašanje, čemu pripisuje takšen izid, je odgovoril, da je "več ali manj vse lahko jasno" glede na nizko volilno udeležbo. Damjanovič je sicer sinoči Jankovića obiskal in mu čestital tudi osebno v Jankovićevem volilnem štabu na Cankarjevem nabrežju.

Kandidat SMC za ljubljanskega župana Aleš Avbreht, ki je po številu glasov sledil Damjanoviču, pa je v nedeljo dejal, da je rezultat lahko tudi spodbuda za nadaljnje delo v Ljubljani, ob čemer je spomnil, da je politični novinec. Po njegovem mnenju so imeli odličen program, ki bi ga kazalo uporabiti pri delu v mestnem svetu. Nizka volilna udeležba pa upa, da bo tudi županu Jankoviću v razmislek.

Jazbinšek se je na letošnje lokalne volitve kot kandidat za župana podal z Zeleno koalicijo, medtem ko je bil na prejšnjih volitvah kandidat Zelenih Slovenije. V komentarju izida volitev je za STA dejal le, da je bila svetniška lista Zelenih Slovenije sabotažna, saj da so bili tudi to njegovi glasovi.