Iz Rdečega križa Slovenije so danes sporočili še, kakšne so nujne potrebe v gmotni pomoči, kot sta jim jih posredovali sestrski organizaciji iz BiH in Srbije.
To so spalne vreče, zložljive postelje, posteljnina, ležalne podloge, gumijasti škornji, osebni higienski pripomočki, kot so zobne ščetke, zobne paste, milo, brisače, ženski vložki, toaletni robčki, plenice za otroke in odrasle, ustekleničena voda, konzervirana hrana z rokom uporabnosti najmanj šest mesecev, žepne svetilke, zaščitne maske za obraz, zaščitne rokavice in dezinfekcijska sredstva za roke.
Zdravil in oblačil Rdeči križ ne zbira, prav tako pa za zdaj ne potrebujejo oz. na prizadeta območja ne pošiljajo prostovoljcev. Kot so še sporočili iz organizacije, obe državi ne sprejemata več tujih reševalnih enot, izvajajo se le zamenjave že utečenih članov ekip.
Na Rdečem križu Slovenije še naprej sprejemajo pomoč in zbirajo finančna sredstva. Zbirna mesta RKS po Sloveniji so objavljena na www.rks.si, pomoč pa je še naprej mogoče donirati na njihov tekoči račun ali prek sporočil SMS.
Rdeči križ Slovenije javnost sproti obvešča prek omenjene spletne strani, pa tudi prek Facebooka - www.facebook.com/RdecikrizSlovenije.
Za pomoč za prizadete pa je danes zaprosilo tudi Slovensko društvo za celiakijo. V društvu zbirajo sredstva in brezglutenske izdelke za bolnike s celiakijo. Ti ne smejo uživati glutena, ki se nahaja v pšenici, ovsu, rži, ječmenu in piri, zato so paketi Rdečega križa in Karitasa zanje delno nekoristni.
Sredstva za pomoč bolnikom s celiakijo je moč nakazati na tekoči račun Slovenskega društva za celiakijo, Ljubljanska ulica 5, 2000 Maribor ŠT: 04173-0000683753 odprt pri Novi KBM. Kot namen plačila navedite: Donacije - Poplave 2014. Sredstva zbirajo do petka.
S srbskega veleposlaništva v Ljubljani so medtem sporočili, da je v času tridnevnega žalovanja za žrtvami poplav v Srbiji na veleposlaništvu odprta žalna knjiga, in sicer med 10. in 12. ter 14. in 16. uro. V knjigo se je tako mogoče vpisati še danes in v petek.