Slovenija

Predsednik republike Dragiću podelil priznanje Jabolko navdiha

STA/J.P.
22. 5. 2014, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je slovenskemu košarkarju Goranu Dragiću danes podelil priznanje Jabolko navdiha. Dragić je po Pahorjevih besedah osebnost, ki ponuja zgled in navdih, pri tem pa je poleg uspešnosti pri košarki izpostavil tudi njegovo sodelovanje pri zbiranju pomoči za prizadete v poplavah na Balkanu.

Pahor je v nagovoru ob sprejemu Dragića dejal, da boljšo družbo oblikujejo izjemni posamezniki. "Ljudje, ki so izjemne osebnosti in ki s svojimi dobrimi dejanji, majhnimi ali velikimi, predstavljajo zgled, vzor, navdih celotni skupnosti," je pojasnil in dodal, da je takšna osebnost, ki navdihuje, Dragić.

Po Pahorjevih besedah je Dragić vrhunski športnik, ki igra s srcem in za domovino ter pri tem navijače prepriča, da so njegov šesti soigralec. Povedal je, da so ob lanskem evropskem košarkarskem prvenstvu v Ljubljani slovenski košarkarji tudi po zaslugi vodstva Dragića znali v ljudeh za nekaj tednov vzbuditi najbolj radostne občutke.

Kljub temu, da je izjemen športnik, ki bi se lahko obnašal arogantno, se vede zelo preprosto in daje vtis velike odprtosti, je dejal Pahor in dodal, da pri tem poskrbi za dejanja, ki zaradi svoje dobrote osupnejo javnost. "Nazadnje ob teh nesrečnih poplavah v naših sosednjih in prijateljskih državah," je povedal.

Dragić je po prejemu nagrade dejal, da mu je obisk pri Pahorju v čast ter da bo še naprej skušal biti navdih mladim in se trudil pomagati po svojih najboljših močeh. V izjavi po sprejemu pa je povedal, da je nekaj zelo lepega, da ljudje in predsednik republike v njem vidijo navdih mladim.

Glede zbiranja sredstev za pomoč po poplavah v Srbiji ter Bosni in Hercegovini pa je povedal, da po očetovi strani izvirajo iz BiH, zato je tam še nekaj članov njegove družine. Poleg tega ga je h ukrepanju spodbudilo tudi poročanje o katastrofalnem stanju po poplavah in o tem, kako ljudje potrebujejo pomoč. Po njegovih besedah so vsi Slovenci pripomogli k temu, da so zbrali tako velike količine vode, hrane in drugih sredstev.