Črna kronika

Nove hišne preiskave v Mariboru in Kopru

J.P.
22. 5. 2014, 14.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Preiskovalci NPU danes, 22. maja 2014, na območju policijskih uprav Maribor in Koper izvajajo hišne preiskave, na naslovih fizičnih oseb, kjer iščejo materialne dokaze o izvrševanju kaznivih dejanj Nedovoljenega dajanja daril in Nedovoljenega sprejemanja daril v povezavi z manipuliranjem rezultatov v nogometu. Sodeluje skupaj 37 preiskovalcev NPU in 8 policistov PU Maribor in Koper.

Arhiv Svet24

Kaznivih dejanj je osumljenih pet oseb, starih med 27 in 34 let, z območja Maribora in okolice ter Kopra, en pa trenutno prebiva v tujini. 

Na podlagi pooblastil Zakona o kazenskem postopku so zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih, odvzeli prostost štirim osumljenim osebam in jih za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržali. 

Preiskovalci so dokaze o izvrševanju kaznivih dejanj zbirali tako s klasičnimi policijskimi metodami kot tudi prikritimi preiskovalni ukrepi. 

Predkazenski postopek so uvedli junija 2013 na podlagi podatkov, ki so jih pridobili v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja, da so na območju Republike Slovenije osumljenci, ki jih povezujejo z mednarodno kriminalno združbo, ki se od leta 2009 dalje ukvarja s podkupovanjem poklicnih nogometnih igralcev zato, da s prirejeno igro zagotovijo vnaprej dogovorjene izide nogometnih tekem. To pa jim omogoča da lahko na podlagi vnaprej dogovorjenih rezulatov na različnih športnih stavnicah vplačujejo pravilno napovedane stave, iz katerih imajo zagotovljene dobitke in s tem pridobijo premoženjsko korist. 

Zaradi operativnih potreb sta Slovenija in Nemčija pristopili k ustanovitvi skupne preiskovalne skupine JIT (Joint Investigation Team), ki deluje ob podpori Europola in Eurojusta. Operativne informacije so preiskovalci izmenjevali tudi s kolegi iz Nizozemske, Singapurja, Hrvaške, Avstrije in Madžarske, saj so ugotovili, da so bili osumljeni aktivni tudi na območju teh držav. 

Preiskavo usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije, poteka pa v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivih dejanj Nedovoljeno dajanja daril in Nedovoljeno sprejemanje daril. Za obe kaznivi dejanji je zagrožena kazen zapora do pet let.

Na podlagi doslej ugotovljenega so štirje osumljenci in druge neznane osebe osumljene, da so izvršili več kaznivih dejanj Nedovoljenega dajanja daril s tem, ko so od decembra 2010 do aprila 2014 organizirali vnaprej prirejene rezultate nogometnih tekem, tako da so sodnikom nogometnih tekem na turnirju  mednarodne  nogometne zveze, igralcem nogometnih klubov iz Slovenije,  Madžarske, Poljske, Bolgarije, Avstrije in Salvadorja in igralcem državni nogometnih reprezentanc ponujali ter v posameznih primerih tudi izročali nedovoljene nagrade v znesku od 12.000,00 do 150.000,00 EUR v zameno, za to da so sodniki s prirejenim, pristranskim sojenjem, igralci pa z režirano igro, zagotovili pred tem vnaprej dogovorjeni rezultat določene nogometne tekme. Na podlagi vnaprej dogovorjenih in njim znanih izidov določenih  nogometnih tekem so osumljenci pred tekmami na različnih stavnicah po svetu vplačevali športne stave za te dogovorjene tekme, s čimer so si zagotovili pravilno napoved izida tekme in posledično tudi dobitek iz športne stave, s tem pa tudi realizacijo premoženjske koristi, ki se po dosedanjih ugotovitvah giblje v zneskih velike premoženjske koristi,  v dveh primerih pa je slovenski nogometaš storil kaznivo dejanje Nedovoljeno sprejemanje daril, ko je sprejel nedovoljeno nagrado in tekmo svoje ekipe odigral na v naprej dogovorjen rezultat.