Slovenija

Mariborska univerza mora zaradi nepravilnosti pri gradnji fakultete vrniti več kot milijon evrov

STA/mv
26. 4. 2014, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport od mariborske univerze zahteva 1,2 milijona evrov zaradi odkritih nepravilnosti pri gradnji medicinske fakultete v Mariboru, je poročala Televizija Slovenija. Rok za vračilo sredstev se izteče v petek. Če univerza denarja ne bo nakazala, bo ministrstvo šlo v sodno izterjavo.

Mediaspeed

Po poročanju TV Slovenija je Urad za nadzor proračuna, ki je v imenu Evropske komisije revidiral posel, ugotovil, da je univerza sklepala neprimerne anekse k osnovni pogodbi za gradnjo medicinske fakultete. Med njimi tudi dva zaradi nepredvidenih okoliščin, s katerima so bistveno spremenili naročilo v vrednosti 4,4 milijona evrov. Čeprav se kljub spremembam celoten projekt ni podražil in je ostal v okviru načrtovanih 24,9 milijona evrov, so revizorji prepričani, da so spremembe nastale načrtno. Za ta del posla so univerzi naložili vračilo četrtine denarja, to je 1,16 milijona evrov.
Na Univerzi v Mariboru pa pojasnjujejo, da sta bila oba aneksa izpeljana s postopki pogajanj in da so o vsem skupaj predhodno seznanjali šolsko ministrstvo. "Od projekta do začetka gradnje je minilo precej časa, tehnologija se je spremenila, predpisi so se spremenili, število študentov se je povečalo," je za TV Slovenija povedal rektor Danijel Rebolj. Dodal je, da denarja, ki bi ga morali vrniti, nimajo.

Celoten razpis izpeljan nepravilno

Na ministrstvu pa odgovarjajo, da je "vračilo v celoti stvar univerze, ki je javni razpis pripravljala in vodila in ki je tudi v celoti odgovorna za pravilnost izpeljanih postopkov".TV Slovenija tudi navaja vsebino zaupnega dokumenta Evropske komisije, v katerem komisija Evropske komisije, ki je med 14. in 18. oktobrom obiskala Slovenijo, ugotavlja, da je bil celoten razpis izpeljan nepravilno. Metodologija je bila namreč sestavljena tako, da sploh ni bilo nujno, da je izbran najcenejši ponudnik. Zato komisija zahteva še dodatno kazen v vrednosti 1,7 milijona evrov. Ta napaka je tudi eden izmed razlogov, da ima Slovenija do preklica ustavljeno črpanje kohezijskih sredstev, poroča televizija. Na mariborski univerzi pojasnjujejo, da s temi ugotovitvami sploh niso seznanjeni. Bi pa pri takšnem vračilu, to je skupno 2,8 milijona evrov, univerza ostala brez 5,5 odstotka letnega prihodka za študijsko dejavnost. Če pa bi denar morala vrniti medicinska fakulteta, to predstavlja tri četrtine njenih prihodkov.