Slovenija

"Z Alenko bova današnji večer razčistila sama!"

Iz Brda pri Kranju: Črt Kaker in Žiga Kariž
25. 4. 2014, 21.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ob 17.30 se je začel volilni kongres največje naše parlamentarne stranke Pozitivna Slovenija, ki se odvija na Brdu pri Kranju. Člani stranke bodo volili novega predsednika oziroma predsednico - izbirali bodo med Alenko Bratušek in Zoranom Jankovićem. Izid lahko močno spremeni slovensko politično sceno, javnost pa je razburila vest, da bo del kongresa zaprt za javnost.

Svet24

Kongres Pozitivne Slovenije, ki je pravzaprav kongres o prihodnisti te vlade in države, se je začel. Dvorana v kongresnem centru Brdo poka po šivih, saj je zaradi pomanjkanja sedežev veliko članov primoranih kongres spremljati stoje. Pretendent za glavni stolček v stranki Zoran Janković je na kongres pripeljal tudi svojo ženo Mijo Jankovič, svojo mamo, ter ostalo ožje sorodstvo. Zanimiv je tudi sedežni red, saj Alenko Bratušek in Zorana Jankovića v prvi vrsti ločuje le Jože Mencinger. Poslanci stranke, ki so na kongresu, so bili z izjavami izredno skopi, vsi so pa poudarili, da ne glede na današnji rezultat, ni pričakovati politične krize.

Podpredsednica stranke Maša Kociper je v uvodnem nagovoru dejala, da ima rada oba, tako Zorana kot Alenko, a vsakega na svoj način. Hkrati je namignila, da bo glasovala za vlado, kar pomeni, da bom njen glas dobila Alenka Bratušek. Veliko bolj neposreden je bil Robert Golob, ki je dejal da bo njegov glas dobila Alenka Bratušek, Zorana Jankovića pa je predlagal za častnega predsednika stranke. 

Po nagovorih podpredsednikov stranke se je boj za mesto predsednika stranke vendarle začel. Na govorniški oder je namreč stopil ljubljanski župan in oče Pozitivne Slovenije, Zoran Janković. "Ne razumem. Ne morem kandidirati za predsednika stranke, lahko sem pa župan Ljubljane. Kaj Ljubljana ni v Sloveniji," se sprašuje Janković in s tem odgovarja na poziv podpredsednika Roberta Goloba. Oster je bil do trenutke politike vlade ter do slabe banke, ki je po njegovem mnenju za državo največja prevara. "Ko smo bili v opoziciji smo slabo banko zavračali, sedaj je pa vse v redu," je bil oster Janković. Obregnil se je tudi ob Gregorja Viranta in Karla Erjavca. Za prvega je dejal, da vedno moralzira, kaj bi morali početi drugi, namesto njega, za Erjavca pa meni, da ne zna nič drugega, kot se dreti, da ne da pokojnin in ob tem požel val navdušenja. Dolžan ni ostal niti nekaterim znotraj svoje stranke, predvsem vodji poslanske skupine Janiju Möderendorferju, ki ga je večkrat omenil kot človeka, ki mu ni stal ob strani, ko bi moral.

"Želim si, da bi vlado še naprej vodila Alenka Bratušek in ob tem ne vidim nobenega problema, da bi bil jaz predsednik stranke," je še poudaril Janković in ob tem pripomnil, da bo svojo odločitev o nadaljnjem županovanju Ljubljani sporočil 9. maja.

"Danes se odločamo, ali si ta soba upa peti Hej brigade in ali ima ta soba pogum stopiti pred državljane in reče da delamo za vse. Prepričan sem, da smo lahko vzor Evropi. In ne bom dovolil, da bo Evropa z nami ravnala kot z Grčijo, ki so bili samo poskusni zajčki," je za zaključek ob valu navdušneja, svojo nastop sklenil Zoran Janković.

Alenka Bratušek je ob začetku svojega govora spomnila v kakšni situaciji je prevzela vodenje slovenske vlade in ob tem naštela uspehe, ki jih je dosegla: gospodarska rast po dveh letih, znižanje donosnosti obveznic za polovico in stabilizacija javnih financ. Ni pozabila poudariti niti dejstva, da njeno delo in uspehe podpirajo tudi v tujini in ob tem naštela predsedniak evropske komisije, predsednika evropske centralne banke in neško kanclerko Angelo Merkel. Na očitke o prodaji slovenskih podjetij je odgovorila s citatom iz programa stranke iz leta 2011, v katerem je zapisano, da bodo določili strateško premoženje države in ga selektivno odprodali.

Za kandidaturo na kongresu se je odločila, ker je večkrat pri svojem delu večkrat naletela na ovire, ki so prihajale iz lastne stranke. "Ne morem si jemati energije s tistimi, ki zavirajo delovanje stranke, saj nihče nima pravice osebnih interesov postavljati pred interese države.", je dejala v precej osebnem govoru."Slovenija nujno potrebuje stabilno in vlado in koalicijo, ki se spopada z gopodarsko krizo in nadaljnim razvojem države." Obenem je izrazila željo, da zmagovalec volitev 2015 ne bi spet naletel najprej na saniranje stanja v državi.

Nastop Bratuškove in Jankovića je nakazal na odprt boj med obema za vsak glas. Končni rezultat bo tako pokazal v katero smer po zaplula stranka in nenazadnje tudi država. Zato ima sedaj 790 članov stranke v rokah najtežjo odločitev svojega življenja. 

Kongres se bo po zadnjih informacijah zavlekel dolgo v noč, saj se rezultat glasovanja o predsedniku stranke pričakuje šele okoli polnoči.

Kongresa se sicer udeležuje 790 članov stranke.

Možni razpleti

V primeru zmage Bratuškove bi situacija ostala podobna, kot je - njena vlada bi obstala do konca mandata, zmaga Jankovića pa bi pomenila tudi padec te vlade, saj je Bratuškova povedala, da bo v primeru njegove zmage odstopila. A obstaja tudi možnost, da bi tudi v tem primeru požrla svoje besede in vseeno vztrajala kot predsednica vlade. Napovedovala je namreč že, da ne bo tekmovala z Jankovićem za vodstvo stranke, a se je zdaj znašla prav v tem boju. 

Twitter

Odprto ostaja tudi vprašanje, kdo bi, v primeru Jankovićeve zmage, šel z njim v koalicijo, saj je bilo pred časom ravno to pogoj za oblikovanje vlade, da se odpove predsedovanju PS. Kdo bo zmagal? Kaj se bo zgodilo, če zmaga Janković in kaj, če Bratuškova? Bo prišlo do politične krize?

Melita Župevc je med drugim izjavila, da "ne glede na izid, politične krize ne bo." 

Twitter

Cenzura nedopustna!

Del kongresa bo zaprt za javnost. Po koncu govorov Jankovića in Bratuškove so kongres zaprli, javnost in novinarji pa so dogajanje lahko spremljali le preko tvitov, ki jih je na medmrežju objavljalo osebje Pozitivne Slovenije. Odziv novinarjev je bil oster, saj so nekateri tak odnos do medijev primerjali celo s stalinizmom in fašizmom.