Svet

Separatisti v Slavjansku pridržali člane opazovalne misije Ovse

STA
25. 4. 2014, 19.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Proruski separatisti so danes pridržali sedem članov opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Ukrajini, ki jih po navedbah ukrajinskega notranjega ministrstva zadržujejo v mestu Slavjansk na vzhodu države. Tamkajšnji separatisti so sicer sporočili, da mesta ne bodo predali ukrajinskim oblastem.

Facebook
Ukrajinska kriza zagotovo ima posledice za gospodarsko sodelovanje Slovenije z Ukrajino in Rusijo, a ponuja tudi priložnosti za slovenske igralce na teh trgih.

"Pred vstopom v Slavjansk so neznanci ustavili avtobus s 13 potniki, med katerimi je bilo sedem predstavnikov Ovseja, pet predstavnikov ukrajinskih oboroženih sil in voznik," je v izjavi zapisalo notranje ministrstvo. Kot je dodalo, so potnike odpeljali v stavbo ukrajinske varnostne službe (SBU), ki je pod nadzorom proruskih separatistov. Ti naj bi zahtevali pogovor s "pristojnimi oblastmi Ruske federacije", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ovse navedb ni potrdil. Kot so povedali za AFP, članov njihove glavne misije ne pogrešajo, je pa sicer v Ukrajini še manjša misija Ovse, ki ji poveljuje Nemčija. Po navedbah župana Slavjanska Vjačeslava Ponomarjova je bil na avtobusu vohun. "V notranjosti je bila oseba, ki dela za vodstvo ukrajinske vojske. Gre za vohuna," je dejal na novinarski konferenci. Na vprašanje, ali so bili potniki na avtobusu aretirani, sicer ni znal odgovoriti.

Zajetje mednarodnih opazovalcev je že naletelo na ostre kritike Švedske. Njen zunanji minister Carl Bildt je izrazil "globoko zaskrbljenost" in pozval k takojšni izpustitvi pridržanih.

Slavjansk so sicer danes obkolili ukrajinski vojaki, da bi separatistom preprečili številčno okrepitev. A njihov voditelj Ponomarjov je dejal, da mesta ne nameravajo predati. "Upirali se bomo, kakor dolgo bo to mogoče. Mesto je blokirano. Pripravljeni smo ga braniti," je dejal.