Črna kronika

Osumljeni gospodarske kriminalitete izpuščeni?!

STA/J.P.
25. 4. 2014, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Celje so po četrtkovih hišnih preiskavah zaradi sumov storitve kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete že v četrtek izpustili vseh šest pridržanih. Ker obstaja sum, da so obravnavani z lažnim prikazovanjem oškodovali več posojilojemalcev, policija poziva vse morebitne oškodovance k prijavi primerov.

Arhiv Svet24

Celjski policisti in kriminalisti so v četrtek opravili več hišnih preiskav zaradi sumov storitve kaznivih dejanj goljufije, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in oderuštva. Hišne preiskave so opravili pri šestih fizičnih in treh pravnih osebah ter v eni notarski pisarni.

Eno od šestih pridržanih oseb bodo kriminalisti kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic, eno zaradi suma oderuštva, vseh šest pa bodo ovadili zaradi sostorilstva pri sumu storitve goljufije, so danes za STA navedli na celjski policijski upravi.

Preiskava v tem delu še intenzivno poteka, policija pa morebitne oškodovance na splošno poziva, da takšne primere prijavijo policiji.

Ob tem dodajajo, da kaže, da je oškodovanih oseb, ki so najemale oderuške kredite pri osumljenih in jih vračali z oderuškimi obrestmi, kot tudi takšnih, ki so za vračilo kredita z oderuškimi obrestmi podpisali notarske listine kot kupoprodajne pogodbe in posledično izgubili nepremičnine, več, kot je sprva kazalo.

Preiskava tako v tem delu še intenzivno poteka, policija pa morebitne oškodovance na splošno poziva, da takšne primere prijavijo policiji.

Več medijev je v četrtek poročalo, da je bila med pridržanimi in preiskovanimi velenjska notarka Frančiška Persea Cetin. Po navedbah POP TV naj bi notarka zlorabila položaj, ker naj bi sodelovala pri sklepanju škodljivih pogodb. Povezana naj bi bila s koroškimi podjetniki, ki so s posojanjem denarja, goljufijami in oderuštvom prišli do ogromnih zneskov nezakonito pridobljenega premoženja. Po podatkih POP TV gre za 600.000 evrov.

Iz Notarske zbornice Slovenije pa so danes sporočili, da so bili o kriminalistični preiskavi v pisarni notarke z delovnega območja Policijske uprave Celje obveščeni neposredno pred preiskavo notarske pisarne. Skladno z zakonom o notariatu je bil pri preiskavi notarske pisarne prisoten predstavnik Notarske zbornice Slovenije.

Prisotni notar je po navedbah predsednice zbornice Marjane Tičar Bešter predvsem skrbel, da so kriminalisti izvajali izključno dejavnosti, skladne z odločbo sodišča in da so bili dosledno zaščiteni vsi osebni podatki vseh strank te notarske pisarne, ki niso bili vključeni v sodno odločbo o preiskavi.

Navaja še, da v zbornici o razlogu za preiskavo predhodno niso bili seznanjeni oziroma o sumih domnevnih kaznivih dejanj predhodno niso bili obveščeni. V nadaljevanju bo zbornica v tej zadevi ravnala skladno z zakonom o notariatu, je še sporočila predsednica zbornice.