Svet

'Rusija hoče tretjo svetovno vojno'

N.J.
25. 4. 2014, 16.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ukrajinski vojaški helikopter Mi-8 je eksplodiral, po tem ko so ga med letom zadeli streli z letališča v Kramatorsku.

Reuters

Helikopter naj bi bil sestreljen kmalu po vzletu, pilot pa naj bi se upel izstreliti, po navajanju italijanskih medijev poroča tiskovna agencija Ria Novosti. V Ukrajini naj bi odjeknili streli, eno oklepno vozilo pa naj bi gorelo. Sergej Pašinski, namestnik vodje ukrajinske administracije, je naznanil, da so specialne enote iz Kijeva že začele s popolno blokado mesta Slavjansk, središča proruskih privžencev, da bi onemogočili krepitev proruskih sil. Po besedah Paškina gre za drugi del operacije, ki se je včeraj začela v Slavjansku s strani ukrajinskih vojakov. Vasil Krutov, drugi človek varnostnih sil Ukrajine, je zagotovil, da ne bo prišlo napada v mestu, da bi se izognili civilnim žrtvam. 

Vojaška operacija proti proruskim silam se sicer nadaljuje na jugovzhodu Ukrajine. Arsen Avakov, ukrajinski notranji minister, je dejal, da se ni kaj bati, ukrajinski premier Arsenij Jacenujuk pa je izjavil, da "Rusija želi tretjo svetovno vojno".

Rusija za umiritev?

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov  je sicer dejal, da Rusija želi umiritev razmer, a da "ne morejo biti zahteve samo unilateralne", temveč da bi moralo iti za simultano akcijo obeh strani, da bi lahko to dosegli.

Ukrajinska vojska je danes začela drugo fazo operacije proti proruskim separatistom, med katero namerava obkoliti Slavjansk in tako separatistom preprečiti, da bi se številčno okrepili, so sporočili iz Kijeva. Na nemirnem vzhodu Ukrajine je medtem odjeknilo nekaj močnih eksplozij, ki po prvih informacijah niso zahtevale smrtnih žrtev.

"Ukrajinske enote so sprožile drugo fazo (operacije), ki je sestavljena iz blokade Slavjanska in preprečitve novih (proruskih) okrepitev," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na ukrajinski Interfax, dejal vodja urada ukrajinskega predsednika Sergej Bačinski.

Pred tem je bilo v eksploziji bombe v Odesi ob Črnem morju ranjenih sedem ljudi. Bombo so po navedbah tamkajšnje policije oboroženci neznanci iz avtomobila vrgli na kontrolno točko, ki jo je postavila skupina oborožencev iz Kijeva. Ranjene so po incidentu odpeljali v bolnišnico, bili pa naj bi izven smrtne nevarnosti.

Šef regionalne policije Pjotr Lucjuk je sicer od mestnih oblasti v Odesi zahteval, da odstranijo oborožene aktiviste iz Kijeva, ki so postavili 12 kontrolnih točk, katerih zakonski status je po njegovih besedah nejasen. Po navedbah lokalnih medijev na tovrstnih točkah prihaja do številnih incidentov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.