Slovenija

Sta se Janković in Janša pogovarjala o njej?

Žiga Kariž
25. 4. 2014, 20.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kot strela z jasnega je pred dnevi odjeknila novica, da naj bi se Janez Janša in Zoran Janković dogovorila, da bi v primeru, da bi se slednji uspel ponovno zavihteti na vrh Pozitivne Slovenije, vodenje vlade prepustila strokovnjaku oziroma strokovnjakinji: dr. Verici Trstenjak.

Mediaspeed

»Zaradi nizke politične kulture in neobjektivnosti medijev v Sloveniji trenutno nisem pripravljena sprejeti nobene politične funkcije.« Dr. Verica Trstenjak

Čeprav je profesorica doktorica Verica Trstenjak izredno ugledna pravna strokovnjakinja, Slovenci o njej vedo zelo malo. Dejstvo je, da gre za osebo z izrednim pedigrejem. Njen življenjepis, ki ga lahko najdemo na spletu, obsega kar 13 strani. Če ga le na kratko povzamemo, lahko zapišemo, da je rojena leta 1962, diplomirala pa je leta 1985 na pravni fakulteti v Ljubljani. Leta 1987 je opravila pravosodni izpit in doktorirala leta 1995. Od leta 1994 do 1996 je bila vodja pravne službe na ministrstvu za znanost in tehnologijo, od leta 1996 do leta 2000 pa državna sekretarka na tem ministrstvu. V letu 2000, v času vlade dr. Andreja Bajuka, je bila tudi generalna sekretarka Vlade Republike Slovenije. S to funkcijo se je tudi končalo njeno obdobje v politiki in nato se je popolnoma posvetila stroki.

Že od leta 1996 deluje na pravni fakulteti v Mariboru (od leta 2006 kot redna profesorica za civilno in evropsko pravo), saj je, kot sama večkrat poudari, v Ljubljani niso hoteli. A česar nočemo doma, znajo dobro ceniti v tujini. Od leta 1997 pa do danes je tako kot gostujoča predavateljica delovala na fakultetah na Dunaju, v Freiburgu, Hamburgu, Bonnu, Amsterdamu, Salzburgu, Heidelbergu, Zürichu in Liechtensteinu.  

Združila Jankovića in Janšo?

Od 7. julija 2004 do 6. oktobra 2006 je bila sodnica na Sodišču Evropskih skupnosti v Luksemburgu (zdaj Splošno sodišče Evropske unije), od 7. oktobra 2006 do 28. novembra 2012 pa je bila celo generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije in tako v tem času tudi Slovenka z najvišjo funkcijo zunaj domovine. Od leta 2013 je profesorica evropskega prava na pravni fakulteti Univerze na Dunaju.

Tako visoke funkcije, kot jo je imela dr. Verica Trstenjak v Evropi, ni imel še noben Slovenec.

O njenem zasebnem življenju je malo znanega, čeprav je redna udeleženka družabnih prireditev, kjer se srečuje slovenska elita. Bila naj bi daljna sorodnica uglednega slovenskega znanstvenika dr. Antona Trstenjaka. Ponosna je tudi na svojega skoraj najstniškega sina Marka. Modni poznavalci vedo, da naša najbolj eminentna pravnica prisega na vrhunsko znamko Versace. In ne samo pri oblačilih in torbicah. Tudi njen jedilni servis naj bi nosil ime tega elitnega modnega oblikovalca. Da gre za drag prestiž, priča podatek, da se cene gibajo od 125 pa vse do 285 evrov za en krožnik.

Da si lahko tako razkošno življenje privošči z lahkoto, priča tudi sicer nepreverjeni podatek, da naj bi v času službovanja v Luksemburgu zaslužila okoli 18.000 evrov mesečno. Ni čudno, da jo položaj predsednice slovenske vlade ni zanimal, saj je plača predsednika vlade pri nas »le« 5479 evrov. No uradno je dr. Verica Trstenjak kot razlog, zakaj je slovenska politika ne zanima, navedla, da imamo nizko politično kulturo in neobjektivne medije.