Slovenija

Zoran odmrznjen, predčasne volitve so tu!

Črt Kaker, Žiga Kariž
26. 4. 2014, 00.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zoran Janković je v napeti tekmi z 422 glasovi podpore zmagovalec kongresa Pozitivne Slovenije. Se nam obeta nova politična kriza?

Marko Vavpotič

Alenka Bratušek je po razglasitvi rezultatov volitev za predsednika PS čestitala svojemu protikandidatu Zoranu Jankoviću, ki je vnovič postal predsednik PS. Ob tem je izrazila upanje, da bo Janković vse besede, ki so bile izrečene na kongresu, uspel tudi uresničiti. Bratuškova se je tudi zahvalila vsem, ki so zanjo glasovali.

Janković je v tekmi za predsedniški položaj na kongresu stranke premagal premierko in dosedanjo vodjo PS Alenko Bratušek. Glasovalo je 763 članov. Od 760 veljavnih glasovnic jih je bilo za Jankovića 422.

Pred volitvami za predsednika PS, pa tudi v današnjem nagovoru na kongresu pred glasovanjem, je Bratuškova večkrat napovedala, da bo v primeru izvolitve Jankovića na čelo PS odstopila z mesta predsednice vlade. Janković jo je sicer ob razglasitvi njegove zmage pozval, naj vendarle ostane na tem mestu. "Če bo šla Alenka šla po zaupnico, jo bo dobila. Kjer smo začeli dve leti nazaj, bomo zdaj nadaljevali," je takoj po končanem kongresu dejal novi, stari predsednik stranke Zoran Janković.

Podpredsednik stranke Robert Golob, ki je v svojem govoru odkrito podprl   Alenko Bratušek je po objavljenih rezultatih razočarano dejal, da je to poraz stranke. Poslanec Matjaž Zanoškar pa je pikro pripomnil, da tak rezultat pomeni začetek male politične krize, ter da to sicer ni konec stranke, vendar da bodo imeli kar nekaj težav doseči ponovno enotnost. Brane Golubović je bil v svoji izjavi kratek, saj dejal, da delitve ne pripeljejo nikamor in da po njegovem mnenju danes ni bilo zmagovalca. Da govorice o tem, da znotraj stranke vre in se pri tem pere veliko umazanega perila niti niso iz trte zvite, dokazuje izjava poslanca Dragana Bosnića, ki je povedal, da razmišlja o opciji neodvisnega poslanca. O tem bo še razmislil, a v taki poslanski skupini se ne vidi.

Na rezultat kongresa so se že odzvali nekateri koalicijski partnerji. Najbolj ostri so bili v Virantovi Državljanski listi, kjer so v izjavi za javnost zapisali: "V DL ocenjujemo, da z izvolitvijo Zorana Jankovića za predsednika Pozitivne Slovenije niso več izpolnjeni pogoji za delovanje koalicije." Veliko bolj skrivnosten je takoj po koncu kongresa deloval predsednik stranke DeSUS Karel Erjavec, kateri ni želel komentirati možnosti o razpadu koalicije za razliko od Socialnih demokratov, kjer tako kakor v DL izjavljajo na z Zoranom Jankovićem na čelu PS ne morejo sodelovati.

Pričakovati je, da bo konec tedna izredno napet, saj je Zoran Janković izrazil pričakovanje, da se bo sestal izvršni odbor stranke, sam pa naj bi se vsedel tudi z Alenko Bratušek, okoli katere so zaokrožile govorice, da naj bi v torek odstopila z mesta predsednice vlade. Obetajo se nam torej politično peklenski prvomajski prazniki.