Slovenija

Cirkus in cenzura na Kongresu Pozitivne Slovenije

Žiga Kariž, Črt kaker, Petra Rupnik
26. 4. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na dan je prišla prava resnica! Bili smo na Brdu in govorice so nas šokirale.

Marko Vavpotič/KMA

Dvorana v kongresnem centru na Brdu pri Kranju je sinoči pokala po šivih. Zaradi pomanjkanja sedežev je bilo veliko članov stranke Pozitivne Slovenije primoranih kongres spremljati stoje. V prvi vrsti pa so precej skupaj sedeli dobro razpoloženi Alenka Bratušek in velik del družine Janković. Tudi sicer je eden najpomembnejših večerov v zadnjem času vsaj na začetku deloval kot prijetno družinsko srečanje. 'Družinsko srečanje' z usodnimi posledicami? Verjetno ne, so bili precej enotni poslanci Pozitivne Slovenije, ki so bili ob prihodu na Brdo izredno skopi z izjavami, so pa pred kongresom poudarjali, da ne glede na rezultata, politične krize v Sloveniji ne pričakujejo. Morda res ne, a o tem nekoliko kasneje.

Kongres so otvorili podpredsedniki stranke. Maša Kociper je v uvodnem nagovoru dejala, da ima rada oba, tako Zorana kot Alenko, a vsakega na svoj način. Hkrati je tudi namignila, kako bo glasovala- za vlado, torej je njen glas dobila Alenka Bratušek. Veliko bolj neposreden je bil Robert Golob, ki je dejal da bo njegov glas dobila Alenka Bratušek, Zorana Jankovića pa je predlagal za častnega predsednika stranke.

Govoroma obeh kandidatov je sledila razprava, zatem pa odločanje o tem, v katero smer pluje stranka in nenazadnje tudi država. 790 članov stranke je tako imelo v rokah verjetno najtežjo odločitev svojega življenja. 

Po nagovorih podpredsednikov stranke se je boj za mesto predsednika stranke vendarle začel. Na govorniški oder je namreč stopil ljubljanski župan in oče Pozitivne Slovenije, Zoran Janković. »Ne razumem. Ne morem kandidirati za predsednika stranke, lahko sem pa župan Ljubljane. Kaj Ljubljana ni v Sloveniji,« se je v odzivu na prej omenjen poziv Goloba vprašal Janković. Oster je bil do trenutke politike vlade ter do slabe banke, ki je po njegovem mnenju za državo največja prevara. »Ko smo bili v opoziciji smo slabo banko zavračali, sedaj je pa vse v redu,« je bil konkreten Janković. Obregnil se je tudi ob Gregorja Viranta in Karla Erjavca. Za prvega je dejal, da vedno moralizira, kaj bi morali namesto njega početi drugi, za Erjavca pa je dejal, da ne zna nič drugega, kot se dreti, da ne da pokojnin in ob tem požel val navdušenja. »Želim si, da bi vlado še naprej vodila Alenka Bratušek in ob tem ne vidim nobenega problema, da bi bil jaz predsednik stranke,« je še poudaril Janković in ob tem pripomnil, da bo svojo odločitev o nadaljnjem županovanju Ljubljani sporočil 9. maja. Tudi sicer je bil Janković v svojem govoru precej čustven, dramatičen in tako je tudi zaključil: »Danes se odločamo, ali si ta soba upa peti Hej brigade in ali ima ta soba pogum stopiti pred državljane in reči da delamo za vse. Prepričan sem, da smo lahko vzor Evropi. In ne bom dovolil, da bo Evropa z nami ravnala kot z Grčijo, ki so bili samo poskusni zajčki,« je za zaključek ob valu navdušenja, svojo nastop sklenil Zoran Janković. Alenka Bratušek je ob začetku svojega govora spomnila v kakšni situaciji je prevzela vodenje slovenske vlade in ob tem naštela uspehe, ki jih je dosegla: gospodarska rast po dveh letih, znižanje donosnosti obveznic za polovico in stabilizacija javnih financ. Ni pozabila poudariti niti dejstva, da njeno delo in uspehe podpirajo tudi v tujini in ob tem omenila predsednika evropske komisije, predsednika evropske centralne banke in nemško kanclerko Angelo Merkel. Na očitke o prodaji slovenskih podjetij, ki da se ne sklada z začetnim programom stranke PS je odgovorila s citatom iz programa stranke iz leta 2011, v katerem je zapisano, da bodo določili strateško premoženje države in ga selektivno odprodali. Za kandidaturo na kongresu se je odločila, ker je večkrat pri svojem delu večkrat naletela na ovire, ki so prihajale iz lastne stranke. »Ne morem si jemati energije s tistimi, ki zavirajo delovanje stranke, saj nihče nima pravice osebnih interesov postavljati pred interese države.« je dejala v precej osebnem govoru. »Slovenija nujno potrebuje stabilno in vlado in koalicijo, ki se spopada z gospodarsko krizo in nadaljnim razvojem države.« Obenem je izrazila željo, da zmagovalec volitev 2015 ne bi spet naletel najprej na saniranje stanja v državi.

Prav pri razpravi pa je PS poskrbela za pravi šok. Razprava članov stranke je namreč potekala za zaprtimi vrati, kar pa je v nasprotju z zakonom, ki določa, da mora biti delovanje političnih strank javno. Kot je pojasnil vodja poslanske skupine Jani Moderndorfer, je šlo v tem primeru za interno stvar stranke, a velik del javnosti kljub temu meni, da je šlo pri vsem skupaj za nedopustno cenzuro. Tudi sicer so se v zvezi s poznim terminom kongresa pojavljala številna vprašanja. Zaradi pozne ure začetka kongresa, se je vse skupaj, predvsem pa najpomembnejši del kongresa-cenzurirana razprava in glasovanje, zavleklo pozno v noč. Daleč čez termine informativnih oddaj vseh televizijskih in ostalih medijskih hiš. 

Kaj se je dogajalo? Kakšne govorice so zaokrožile? Vse in še več v novi številki Svet24!