Slovenija

Štormanovi presežni delavci delo iščejo drugje

STA
9. 4. 2014, 10.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Okrog 30 presežnih delavcev celjskega gostinca Zvoneta Štormana se je odločilo poiskati delo drugje. Kot je danes za STA povedal predsednik stavkovnega odbora Maksimilijan Hrovatič, so februarja prejeli odločbe o čakanju na domu. Po zakonu jim med čakanjem pripada 80 odstotkov mesečne plače, vendar jim jih Štorman ne nakazuje.

Simon Rosc

Hrovatič je dejal, da je davčna uprava vse presežne delavce ta mesec pozvala, da prinesejo vse plačilne liste od decembra 2012 in bančne izpiske, saj davčna uprava razpolaga z informacijami, da so bili delavci poplačani v celoti.

Prav tako je večina delavcev, ki je marca nekaj dni stavkala pred Štormanovih gostiščem v Šempetru, že prejela informativni izračun za plačilo dohodnine na neizplačane plače.

Po Hrovatičevih besedah je davčna uprava zasegla edino še delujoče Štormanovo gostišče v Šempetru zaradi neporavnanih davkov in drugih prispevkov. Kljub temu pa je Štormanova hči prek svojega zasebnega podjetja uspela brez javne dražbe odkupiti ves inventar gostišča. Ob tem se Hrovatič sprašuje, od kod se je našel denar za ta nakup.

Presežni delavci so sicer pred dilemo, ali naj čakajo na razsodbo sodišča glede predlagane prisilne poravnave, ali pa naj sami dajo odpoved. V ponedeljek so delavci prejeli pakete pomoči žalskega rdečega križa.

Glede na predlog načrta finančnega prestrukturiranja Štorman zaposlenim dolguje okoli 297.000 evrov, poplačati pa jih namerava iz predvidene kupnine od Hotela Štorman oz. odškodnine iz naslova izpada prihodka, ki jo terja od KBM Leasinga.

Zaposleni pa od Štormana še vedno zahtevajo takojšnje izplačilo vseh zapadlih plač, regresa in odpravnin, kot tudi poravnavo vseh obveznih prispevkov, saj že štiri leta nimajo plačanih prispevkov za pokojninsko zavarovanje.