Slovenija

Mali bogovi samo seštevajo evre na svojih računih

Matic Munc
5. 4. 2014, 20.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zadnji teden je precej vznemirjenja povzročil napovedani dvig DDV. Minister za finance se je ob padcu neustavnega zakona o davku na nepremičnine splašil in predlagal. Nepopularna in po vsej verjetnosti škodljiva napoved.

Krater Media Agency / Grega Wernig

Močen občutek imam, da ne vedo, kaj počnejo. Vprašanje je, ali bi kdo drug znal kaj boljše reševati položaj, ki je zapleten in zavožen. Ali sploh še obstaja kdo, ki ima voljo in znanje, da naredi kaj pametnega, ali zgolj inertno drvimo v prepad?

Odstop kratkotrajne zdravstvene ministrice je spodbudil govorice o grozilnih klicih in drugih metodah mafijcev. Pa sploh ne gre za to. Ni nobene potrebe. Celoten sistem je prepreden z uslugami, korupcijo, poznanstvi in to deluje kot dobro naoljen stroj. Nobene potrebe ni po klicih, odnehaš že ob zavedanju, v kakšno kolobocijo si prišel. Več kot dvajset let se je gradil ta pokvarjeni sistem na različnih področjih in zdaj nimamo superjunaka, ki bi ga znal preobrniti. 

»Prijateljica, ki nujno potrebuje nevrološki pregled, je dobila datum v maju 2015.«

Zdravstvu, ki je docela razsuto, kmalu sledita še šolstvo in sociala. Prijateljica, ki nujno potrebuje nevrološki pregled, je dobila datum v maju 2015, čez leto in dva meseca, denarja za samoplačništvo nima. Je pa zadeva nujna. Na urgenci ljudje čakajo dolge ure. Vse skupaj je živ primer razpada, v ozadju pa dogovorjene gradbene zgodbe, zastavljene investicije in mali bogovi. Slednji ne kličejo, samo seštevajo evre na svojih računih.

V primeru, da je prepletenost pokvarjencev prehuda, kakšna pot sploh obstaja? Se spomnite poziva k resetiranju Slovenije? Avtorjev se je oprijel celo naziv »resetiranci« in kmalu so kot skupina razpadli, nekateri so ustanovili politično stranko, drugi so se umaknili. Sama ideja mi je bila všeč, ker jo zlahka razumem. Ko moj domači kibernetični strojček začne štrajkati in je pomnilnik nevarno poln, se je pogosto treba odločiti za reset in počakati, da se vse ponovno postavi. Pri računalniku to traja za čas cigarete na balkonu.

Belgijci so bili mesece brez vlade, pa jim ni padlo nebo na glavo. 

Kaj pa za Državo? Prvič, koliko časa bi trajal reset in kaj bi se dogajalo vmes? Drugič, smo prepričani, da se bodo vsi sistemi postavili nazaj v delujoče stanje? Tretjič, država teče 24 ur na dan in 7 dni v tednu, kako rešiti ta problem ob resetiranju? Če najdemo rešitve za te težave, potem je to lahko celo edina pot, saj za docela zafurani sistem rešitev sploh nimamo. Eno leto brez Države, ki se resetira. Belgijci so bili mesece brez vlade, pa jim ni padlo nebo na glavo. Projekt ima smisel, če v času reseta resno razmislimo, kaj sploh želimo, in odločno opravimo z vsem kronično škodljivim. Predvsem z mafijskimi prijemi v gospodarsko-politični eliti. To pomeni zaporne kazni za zlikovce in celo izselitev motečih iz države. Vsekakor bolje, kot da iz Slovenije bežijo dobri kadri. Reset ima smisel, če bi posedovali dovolj poguma in tudi strokovne treznosti, da bi naredili uporabne programe rešitev na različnih področjih.

Ko se ozrem okoli sebe, žal ne vidim ljudi, ki bi bili sposobni takšnega razmišljanja. Vidim samo v paniki drveče leminge, ki se bližajo prepadu. Saj verjetno veste, da lemingi takšnih samomorilskih teženj v naravi v resnici nimajo, gre zgolj za urbano legendo. Samo človek je tako neumen, da sebe in bližnje uničuje še naprej, do bridkega konca. To je trenutno slika Slovenije.