Zdravje

Pozor! Moški tip debelosti pri ženskah

Marijana Mandić
5. 4. 2014, 20.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Maščobne celice okoli trebušnih organov delujejo kot majhne tovarne hormonov. Več ko jih imamo, težje shujšamo. Da ne bi ob dietah doživljali enega grenkega razočaranja za drugim, se je zdravljenja trebušne oziroma centralne debelosti najbolje lotiti s pomočjo zdravnika.

Če ne bodo sprejeti nujni ukrepi, Evropi do leta 2030 grozi kriza debelosti.

Kopičenje sala na zadnjici in stegnih je povezano z boleznimi ven in sklepov, za trebušno debelost pa so značilne metabolne motnje, ki vodijo v sladkorno bolezen tipa 2 oziroma inzulinsko rezistenco, arterijsko hipertenzijo, motnje v presnovi maščob in srčno-žilne bolezni, čemur skrajšano pravimo metabolni sindrom. Tudi ženske lahko trpimo za centralnim tipom debelosti, torej povečano količino maščobe v trebuhu, ogrožene pa so predvsem tiste v klimakteriju in ženske, ki imajo več moških hormonov. Zdravnik bo, če v trebuh nikakor ne moremo shujšati, preveril, ali sta presnova maščob in sladkorja uravnoteženi in kako aktivni so naša žleza ščitnica in spolni hormoni. Včasih je treba začeti jemati zdravila in potem hujšanje steče samo od sebe.

Profimedia
Koliko merite okoli pasu?

Obseg pasu je torej lahko znak ogroženosti za sladkorno boleznijo tipa 2, za povišan krvni tlak in za srčno-žilne bolezni. Potrudimo se zlesti pod rdeče številke.

Povečana ogroženost 

Moški - več kot 94 cm

Ženske - več kot 80 cm

Močno povečana ogroženost

Moški - več kot 102 cm

Ženske - več kot 88 cm

Z zmernim hujšanjem za zgolj 5 do 10 odstotkov telesne teže se v 12 letih zmanjša splošna umrljivost za petino, umrljivost zaradi sladkorne bolezni za polovico in umrljivost zaradi rakavih bolezni za četrtino.

Razstrupljevalna kura

Najboljša dieta je razstrupljevalna, ki med drugim razbremeni zamaščena jetra, glavni razstrupljevalni organ v telesu. Izogibajmo se sladkorju, kavi, alkoholu, beli moki, mastnemu mesu, konzervirani oziroma vnaprej pripravljeni hrani ter vsem dodatkom: barvilom in ojačevalcem okusov. Dietologi poudarjajo, da trebuh najučinkoviteje topi mediteranska prehrana, ki temelji na zelenjavi in sadju, stročnicah, polnozrnatih izdelkih in ribah ter zdravih maščobah. Jedi zabelimo s hladno stiskanimi olji, privoščimo si avokado, oreščke in semena. Z dvema do tremi litri tekočine dnevno, v obliki bistre zelenjavne juhe, vode in zeliščnega čaja, bomo razstrupljanje pospešili, hkrati pa prijetno napolnili želodec.

Pomen redne telesne vadbe

Veliko zdravil, bodisi za srce, holesterol, krvni tlak ali sladkorno bolezen, povzroča utrujenost, zato se k vadbi še težje pripravimo. Bolj bomo motivirani, če bo vadba v obliki prijetnega druženja. Tako bo šport postal tudi sredstvo proti stresu, ki je eden pomembnih povzročiteljev trebušne debelosti.