Slovenija

Predsednik Evropskega parlamenta na obisku v Sloveniji

STA/J.P.
13. 3. 2014, 07.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz danes začenja dvodnevni obisk v Sloveniji. Na programu ima srečanja s slovenskim državnim vrhom pa tudi s predstavniki političnih strank.

Ker se bližajo evropske volitve, postaja Schulz v teh dneh bolj kot "prvi" med evropskimi poslanci sicer zanimiv kot človek, ki so ga evropski socialisti izbrali za svojega kandidata za novega predsednika Evropske komisije.

Med temami pogovorov v Sloveniji bodo verjetno prevladovale gospodarske in finančne razmere v Sloveniji in tudi širše v Evropi, ki so še vedno vzrok za zaskrbljenost, bližajoče se evropske volitve in pa tudi napeto dogajanje v Ukrajini.

A ne glede na to prihaja v Slovenijo kot predsednik Evropskega parlamenta in v skladu s tem se bo glavnina njegovega obiska odvila v državnem zboru in ne na primer na sedežu stranke SD, ki je edina med slovenskimi strankami članica Stranke evropskih socialistov (PES).

Danes se bo srečal z gostiteljem, predsednikom DZ Jankom Vebrom. V petek ga bo sprejela premierka Alenka Bratušek, ob 10. uri bo nagovoril poslance v DZ, nato pa bo imel skupaj z Vebrom izjavo za javnost. Sledilo bo srečanje Schulza s predstavniki opozicije in zatem njegov sprejem pri predsedniku države Borutu Pahorju.

Popoldne bo Schulz v DZ sodeloval še na okrogli mizi s študenti z naslovom Mladi o Evropi, popoldne pa bo imel čas še za svoje strankarske kolege. V SD pripravljajo srečanje z njim v prostorih Viba Filma.