Črna kronika

FOTO: Odkrili potencialno mesto nesreče malezijskega letala

STA/J.P.
13. 3. 2014, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kitajska naj bi s pomočjo satelita odkrila zelo verjetno lokacijo nesreče malezijskega boeinga 777.

Twitter

Odkritje je oznanila kitajska administracija za znanost, tehnologijo in industrijo. Potniško letalo boeing 777-200 ER letalske družbe Malaysia Airline je konec tedna skrivnostno izginilo z radarja.

Twitter
Kitajci naj bi slike mesta nesreče v Južnokitajskem morju med Malezijo in Vietnamom zajeli že 9. marca, torej dan po izginotju letala, vendar pa jih niso objavili do danes. Na gladini naj bi odkrili pluti tri predmete, ki naj bi pripadali pogrešanemu letalu. Bili naj bi velikosti 13x18, 14x19 in 24x22 metra. Preiskava še poteka.

Tako Malezija kot Vietnam sta nato na območje kitajskih posnetkov poslali svoja izvidniška letala, nato pa obe sporočili, da niso našli nobenih sledi ostankov malezijskega letala.

Na krovu boeinga 777 je bilo 239 ljudi, večinoma Kitajcev.

Letalo je izginilo v soboto nekaj ur po vzletu iz Kuala Lumpurja, v sredo pa je bila objavljena zadnja komunikacija s kontrolo poleta iz pilotske kabine. "V redu torej, lahko noč," je sporočil pilot, preden je letalo brez opozorila izginilo z radarjev.

Malezijci letalo mrzlično iščejo v morju na obeh straneh države, vrstijo pa se ugibanja o tem, kaj se je zgodilo. Lahko bi šlo za teroristični napad, ali kakšno okvaro, morda pa tudi za sestrelitev, ugrabitev ali kaj drugega.

Letalo boeing 777 velja za enega najbolj varnih, saj se doslej še nobeno ni zrušilo. Preiskali so že več kot 100.000 kvadratnih kilometrov morja in kopnega. Začeli so po predvideni poti letala, nato pa tudi proti zahodu.

Kitajska izvaja velik pritisk na Malezijo, da pojasni usodo izginulega letala, iz Malezije pa na žalost poročajo le o zmedi in pomanjkanju informacij.

Twitter