Slovenija

Na sojenju Šrotu danes predvidoma zaslišanje Zorka

STA/J.P.
13. 3. 2014, 07.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se bo danes nadaljevalo sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu, ki ga obtožnica bremeni zlorabe položaja za financiranje stroškov menedžerskega prevzema pivovarne. Po napovedih naj bi bil danes kot priča zaslišan sedanji predsednik uprave laške pivovarne Dušan Zorko.

Mediaspeed

Prejšnji mesec se je na sodišču začelo sojenje Šrotu, ki je kot prvi mož Pivovarne Laško ter predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško.

Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezano družbo Infond Holding, vendar posojila nikoli niso bila poplačana v celoti.

Vsa tekoča denarna sredstva, ki so jih imele družbe na razpolago, so se morala prenašati na Infond Holding.

Zorko je v času, ko se je Šrotov lastniški imperij zaradi finančne krize in prepovedi podaljševanja tako imenovanih tajkunskih posojil začel podirati, vodil upravo Pivovarne Union in nadzorni svet Fructala.

Vsa tekoča denarna sredstva, ki so jih imele družbe na razpolago, so se morala prenašati na Infond Holding, ki jih je skoraj v celoti porabil za financiranje nakupa delnic Pivovarne Laško, Šrotu v obtožnici očita tožilec Jože Kozina.

Končna posledica te finančne operacije, ki je potekala od 7. novembra 2008 do 30. junija 2009, je bilo več kot 110 milijonov evrov posojil Infond Holdingu, ki pa v večini nikoli niso bila vrnjena.

Kozina je ob predstavitvi obtožnice zoper Šrota še dodal, da je bila v tem času po informacijah tožilstva družba Infond Holding že insolventna, vendar so jo z "računovodskim friziranjem bilance" prikazali kot solventno.

Nekdanjemu direktorju Infond Holdinga Matjažu Rutarju in nekdanji Šrotovi svetovalki Vesni Rosenfeld pa tožilec očita pomoč pri kaznivem dejanju zlorabe položaja. Zloraba položaja se očita tudi družbi Atka-Prima, preko katere je Šrot obvladoval laško pivovarno.