Slovenija

Po Sloveniji nove hišne preiskave

STA/J.P.
12. 3. 2014, 21.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so danes na območju ljubljanske, mariborske, koprske in novogoriške policijske uprave opravili 12 hišnih preiskav na naslovih fizičnih oseb in pri tem pridržali štiri osumljene. Preiskave izvajajo tudi mariborski kriminalisti. Vse omenjene aktivnosti so vezane na sume gospodarske kriminalitete.

Arhiv Svet24

Preiskava NPU, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, poteka s ciljem utemeljitve sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja. Zagrožena kazen za obe kaznivi dejanji je do osem let zapora, so sporočili iz NPU.

Preiskovalci NPU sumijo, da je odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane od januarja do aprila lani zlorabila svoj položaj s tem, da je v dogovoru z drugimi udeleženci kaznivega dejanja prekinila vezave več depozitov te družbe, zato da jih je lahko pridobila gospodarska družba iz Velike Britanije.

Ta je do njih prišla z navidezno izvršbo denarnih sredstev pod pretvezo izterjave lažne terjatve, ki pa ji odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane namenoma ni nasprotovala. Na ta način naj bi družba iz Velike Britanije na svoj račun v tujini prejela okoli milijon evrov.

Preiskovalci menijo, da sta odgovorni osebi ljubljanske gospodarske družbe pri tem kaznivem dejanju pomagala še odgovorna oseba gospodarske družbe iz Velike Britanije, ki je slovenski državljan, in odvetnik te družbe iz Maribora, ki je družbo zastopal pri izterjavi lažne terjatve.

V zvezi z nadaljnjim razpolaganjem s tem denarjem so tri osebe, vsi državljani Slovenije, osumljene kaznivega dejanja pranja denarja. V preiskavah sodeluje 26 kriminalistov iz NPU.

Mariborski kriminalisti medtem danes na območju Policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Koper in Nova Gorica izvajajo osem hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb ter v osebnih vozilih, kjer iščejo poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, pa so sporočili iz mariborske policijske uprave.

Od teh preiskav jih šest izvajajo skupaj s preiskovalci NPU, ki vodi že omenjeni predkazenski postopek zoper nekatere iste osumljene osebe.

Preiskavo mariborskih kriminalistov usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Gre za sum storitve kaznivega dejanja oškodovanja upnikov, za to pa je zagrožena kazen zapora do petih let. Kriminalisti so pridržali eno osebo.

Spletne Finance pišejo, da je mogoče iz sporočila za javnost NPU sklepati, da gre v tem sklopu preiskav za lani razkrito oškodovanje družbe Elektrooptika, ki jo je vodil Gregor Jeza. Jeza naj bi denar podjetja, ki ni imelo prihodkov iz poslovanja, namesto da bi ga naložil v depozite, pustil ležati na transakcijskem računu družbe. V Elektrooptiki naj zaradi vloma v poštni nabiralnik ne bi prejemali pošte in zato ne vedeli za lažno terjatev. Elektrooptiko naj bi oškodovala britanska družba Atractor Project Management, ki je povezana z družbo Orion.

Po neuradnih informacijah Financ naj bi v preiskavi NPU pridržali osumljence iz krogov blizu posojilnemu podjetju Orion in z njim povezanih podjetij iz Velike Britanije, ki so pred desetletjem postala znana po obtožbah kmetov o nerazumno visokih obrestih.

V sklop preiskav mariborskih kriminalistov pa naj bi bil po poročanju Financ, Kanala A in POP TV vpleten Zoran Trifunović, eden največjih davčnih dolžnikov med fizičnimi osebami (Davčni upravi RS dolguje od 10 do 20 milijonov evrov).

Trifunović naj bi premoženje podjetja Inometal pred pripojitvijo podjetju KTT Raka prepisal v tujino, kar je ugotovila šele stečajna upraviteljica KTT. Po neuradnih informacijah POP TV mu je pri tem pomagal Aleš Alojzij Rus, drugoobtoženi iz posojilne afere Orion, ki naj bi ga danes prav tako obiskali kriminalisti zaradi suma pranja denarja in oškodovanja družbe Elektrooptika v višini milijona evrov. Trifunović naj bi bil pridržan tudi čez noč, pred preiskovalnega sodnika pa naj bi stopil v četrtek.

Trifunović je lastnik nekdanjega podjetja Geocom, leta 2008 pa je bil tik pred absolutnim zastaranjem primera zaradi pomanjkanja dokazov oproščen obtožb organiziranja fiktivne prodaje naftnih derivatov. Konec 90. let je bil pri trgovanju z naftnimi derivati med obtoženimi za davčno utajo v višini več kot devet milijonov evrov.