Slovenija

Rudarska kriza: »V tej jami sem pustil mladost in svoje zdravje«

Simon Rosc, RKT
12. 3. 2014, 18.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Rudarji v nemogočih razmerah čakajo na rešitev svojih zahtev, premierki pa se težave ne zdijo tako zelo velike.

RKT

Zaposleni v Rudniku Trbovlje-Hrastnik (RTH) danes že tretji dan stavkajo v rudniku. Kot so povedali, so se zadnjič o svojih zahtevah pogajali na prostem, poleg tega obljubam ne verjamejo več. In kaj je za rešitev situacije storila njihova lastnica – država?

Zasavski knapi so v rudarski jami prespali že drugo mrzlo in vlažno noč. 127 rudarjev si je v jamo prineslo vse potrebno za čim lažje prestajanje mučne stavke, nekateri med njimi tudi zdravila. Kot so za Radio Kum Trbovlje povedali stavkajoči, stavka poteka v izjemno težkih pogojih, predvsem je težko spati globoko pod zemljo. »Mrzlo je in trdo, ampak bomo preživeli,« je spregovoril eden izmed rudarjev. Kljub zahtevnim pogojem pa se rudarji dobro držijo, je povedal predsednik stavkovnega odbora Anton Lisec.

»Rudarji smo sposobni v rudniku zdržati tudi do 20 dni, razen če ne bomo začeli stavke zaostrovati.« - neimenovani rudar

Zahteve rudarjev ostajajo iste in od njih ne odstopajo; to so izplačilo januarske plače v celoti, zagotovitev sredstev za izplačilo odpravnin, prezaposlitev odpuščenih rudarjev po drugih državnih podjetjih, opredelitev države, kaj točno bo storila z rudnikom, in dostojna upokojitev. Čeprav je vodstvu podjetja prvo zahtevo že uspelo izpolniti, saj so se s celovško banko dogovorili za odblokado bančnega računa in so tako lahko izplačali januarske plače, se izjemno hitro bliža 18. marec, ko bodo v izplačilo zapadle februarske plače, za katere pa se spet ne ve ali bodo izplačane ali ne.

»V tej jami sem pustil mladost in svoje zdravje, zato odmika od zahtev in 'zajebancije' ni več!« - neimenovani rudar

Stavkajoči so včeraj ob 13. uri nadaljevali pogajanja z vodstvom podjetja, a se jim ni uspelo dogovoriti nič konkretnega, zato so se odločili stavko nadaljevati. »Rudarji smo sposobni v rudniku zdržati tudi do 20 dni, razen če ne bomo začeli stavke zaostrovati,« je povedal eden izmed stavkajočih. V pomoč rudarjem se je vključila tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, ki je včeraj ob 13. uri premierki Alenki Bratušek predala javno pismo z zahtevo po ustreznem in predvsem hitrem odzivu odgovornih institucij, na podlagi katerega bi ugotovili možnosti takojšnje in čim ugodnejše razrešitve stavkovnih zahtev ter izjemno slabega položaja, v katerega so ujeti rudarji RTH. S premierko pa je včeraj po telefonu govoril tudi Lisec. Po njegovih besedah mu je Bratuškova sicer dejala, da vidi, da težave so, a da po njenem mnenju niso tako velike. Sicer pa je ignorantsko obnašanje države do situacije v RTH vidno že dlje časa. Vlada je z zakonom o uravnoteženju javnih financ iz državnega proračuna zanje namesto 14 milijonov evrov namenila le pet milijonov, tudi pristojno ministrstvo s Samom Omerzelom na čelu v celotni zadevi nastopa zgolj kot mediator, o tem, kaj so in še bodo na ministrstvu storili, da bi izboljšali položaj knapov in njihovih družin, pa so nam odgovorili, da so njihove primarne aktivnosti usmerjene v sprejem novele Zakona o podaljšanju zapiranja RTH in zagotavljanju zakonsko določenih sredstev za zapiralna dela, ukrepati kako drugače od tistega, kar je zakonsko določeno, pa se jim očitno ne zdi potrebno. Ker imajo podobne skrbi, kot jih imajo zaposleni v RTH, tudi v Premogovniku Velenje, je država očitno na tem področju padla na celi črti, kar so nam v odgovoru posredno priznali tudi sami, ko so odgovorili, da stavke nakazujejo na krizo v rudarskem sektorju. In prav zato se lahko vprašamo, kako bo vlada rešila celotno slovensko gospodarstvo, če pa so popolnoma ignorantski že do posameznih perečih primerov, in to za podjetja, ki so v državni lasti.

Anton Lisec: »Kljub izjemno težkim pogojem, v katerih rudarji stavkajo, so zelo trdni in se dobro držijo.«

Zahteve stavkajočih so povsem razumljive, kar je v ponedeljek priznal tudi minister Omerzel. Izjava, ki jo je dal eden izmed rudarjev, zato žalostno povzame bistvo situacije: »V tej jami sem pustil mladost in svoje zdravje, zato odmika od zahtev in 'zajebancije' ni več!«