Svet

ZDA pretresla grozovita eksplozija

J.P.
12. 3. 2014, 16.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

»Bil sem v svoji spalnici, ko je odjeknila eksplozija, ki je stresla celotno stavbo. Stekel sem k oknu in zagledal oblake dima in plamene ognja. Kmalu za tistem so se oglasile sirene.«

Takšno je pričevanje 26-letnega Eoina Hayesa, čigar stanovanje je od mesta dogodka oddaljeno kar deset ulic.

Vzrok za zrušenje naj bi bila eksplozija, ki je najverjetneje bila posledica uhajanja plina.

V današnjem zrušenju dveh petnadstropnih stavb v Harlemu v New Yorku je bilo poškodovanih vsaj 22 ljudi, od tega štirje huje. Po zadnjih informacijah naj bi preminili dve ženski, število žrtev pa še lahko naraste.

Vzrok za zrušenje naj bi bila eksplozija, ki je najverjetneje bila posledica uhajanja plina. Tamkajšnja policija vse namige o terorizmu zaenkrat odločno zavrača.

Fotografije in posnetki prikazujejo ruševine, raztresene po ulicah, in temen dim, ki se vali v zrak. "Šlo je za eksplozijo in stavba se je zrušila," so za francosko tiskovno agencijo AFP uvodoma skopo pojasnili na newyorški policiji. 

Na kraj dogajanja so pohitele številne gasilske enote z okrog 200 gasilci, policija pa je izpraznila okoliške zgradbe in zaprla prizadeto območje na vzhodu severnega dela otoka Manhattan pri aveniji Park.

Tiskovni predstavnik komunalnega podjetja za elektriko in plin ConEd Bob McGee je novinarjem povedal, da so zjutraj dobili telefonski klic stanovalca ene od okoliških zgradb, ki je zavohal plin. Ni bil prepričan, ali plin prihaja iz njegove zgradbe ali od zunaj.

Na kraj so poslali ekipo serviserjev, ki je prispela nekaj minut po eksploziji zgradbe, zaradi katere so prebivalci v okolici najprej pomislili, da je bil potres. Izbruhnil je tudi požar, ki se je razširil na sosednjo zgradbo in čez nekaj časa se je tudi ta porušila.

Ena od novejših stanovanjskih zgradb, ki zadnja leta rastejo po Harlemu kot gobe po dežju in nekoč temnopolti predel Manhattna spreminjajo v rasno precej bolj mešano sosesko, je stala blizu železniške proge podjetja MTA Metro North, ki povezuje Manhattan s severnimi predmestji New Yorka.

Eksplozija je na tire vrgla ruševine in MTA je progo zaprla ter povzročila hude preglavice vsem, ki so po tej poti prihajali v službo. Do eksplozije je prišlo malce po deveti uri zjutraj po krajevnem času oziroma 14. uri po srednjeevropskem času. ZDA so že prestopile na spomladanski čas.