Slovenija

Združenje SAZAS

U.K.
12. 3. 2014, 16.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Objavljamo zahtevo za popravek združenja SAZAS na članek Sazas brez ustreznih dovoljenj upravlja s pravicami avtorjev, ki ga je podala Slovenska tiskovna agencija!

sazas

POPRAVEK: 

Združenje SAZAS v mednarodnem okolju velja za kredibilno sestrsko društvo. Iz tega razloga so tuja sestrska društva obdržala oz. na novo podpisala pogodbo za recipročno zastopanje avtorskih pravic na avdiovizualnih (AV) delih, kljub vedenju, da je Združenje SAZAS v procesu pridobivanja dovoljenja za kolektivno upravljanje tovrstnih pravic s strani pristojnega državnega organa in to že od l. 2010, ko je bila podana vloga za spremembo začasnega dovoljenja v stalno.

 

Sklepaje mednarodni bilateralnih pogodb a priori je skladno s 149. čl., 2. tč. ZASP-UPB3:

»( …) uporabnikov, način in sredstva, s katerimi namerava kolektivna organizacija opravljati svojo dejavnost, sposobnost upravljanja pravic tujih imetnikov ter ocena o pričakovanih zbranih nadomestilih in stroških poslovanja.«

 

Enako prakso je Združenje SAZAS imelo tudi v postopku pridobivanja stalnega dovoljenja za kolektivno upravljanje glasbenih avtorskih pravic l. 1997 ter v postopku pridobivanja začasnega dovoljenja za kolektivno uveljavljanje avtorske pravice v primeru kabelske retransmisije AV del l. 2000. Svojo sposobnost uveljavljanja pravic v tujini je izkazovalo tako, da je postopku predložilo število sklenjenih mednarodnih pogodb v nepogojni obliki (torej: sklepanje pogodb pred izdajo dovoljenja z namenom pridobitve le-tega in izpolnjevanje tako zakonskih določb kot razpisnih pogojev ni / bilo / sporno).

 

Naj ponovno poudarimo - Združenje SAZAS v postopkih pridobivanja ustreznega dovoljenja za kolektivno upravljanje avtorskih pravic ni spreminjalo načina pridobivanja le-tega; prav tako se v tem delu ni spremenila zakonska podlaga. Moč pa je sklepati, da je URSIL zavzel drugačno tolmačenje ZASP-a in odslej meni, da je v času pridobivanja dovoljenja potrebno sklepati pogodbe v obliki, iz katere bo jasno razvidno, »da začnejo veljati z dnem izdaje dovoljenja za kolektivno upravljanje pravic avtorjev na avdiovizualnih delih in zgolj v njegovem obsegu.«

 

Združenje SAZAS sklep Urada RS za intelektualno lastnino (URSIL), izdanega 5. 2. 2014, upošteva in ravna skladno z njegovimi priporočili.

 

Tukaj lahko preberete članek, za katerega je bil dan popravek!