Slovenija

Petrič in Mimović: zloraba položaja in pranje denarja v Cestnem podjetju Ljubljana

STA/J.P.
13. 3. 2014, 07.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bo danes potekal predobravnavni narok za nekdanja vodilna v Cestnem podjetju Ljubljana (CPL) Ranka Mimovića in Stanka Petriča. Tožilstvo nekdanjemu največjemu lastniku CPL Mimoviću in zadnjemu direktorju CPL Petriču očita kaznivi dejanji goljufije in protipravne pridobitve. CPL je sicer od lanskega junija v stečaju.

Dolenjski list

Obtožnica specializiranega državnega tožilstva je sledila januarskim kriminalističnim preiskavam in aretaciji Mimovića in Petriča. Preiskovalna sodnica je takrat za Mimovića odredila pripor, za Petriča pa hišni pripor.

Obtožena lahko na današnjem predobravnavnem naroku s tožilstvom skleneta dogovor o priznanju krivde, s tem pa bi se sojenje zanju končalo.

Gre za sojenje zaradi očitanega kaznivega dejanja protipravne pridobitve 2,2 milijona evrov, ki jih je Mimovićevemu podjetju Patera nakazal direktor družbe Albistroj, ki je za CPL opravljala pripravljalna zemeljska dela, Alojz Bizjak.

Petrič naj bi namreč Bizjaku pojasnil, da lahko le tako sprostijo 25 milijonov evrov iz finančnih skladov v Švici in Italiji, ki jih je v javnosti predstavljal kot rešitelje CPL.

Po poročanju Dnevnika naj bi bilo sicer v prihodnjih mesecih mogoče pričakovati nove obtožnice zoper nekdanja vodilna v CPL, saj ju preiskovalci sumijo tudi kaznivih dejanj zlorabe položaja in pranja denarja.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so namreč januarja izvedli 27 hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze za utemeljitev sumov finančnega izčrpavanja CPL in hčerinskih družb KPL in Tovarna asfalta Črnuče.

Mimović naj bi v letih 2012 in 2013 dvema svojima podjetjema - Pateri iz Vidma in istoimenski družbi iz Ljubljane - na račun CPL, KPL in TAČ zagotovil za več kot štiri milijone evrov premoženjske koristi, medtem ko Petriča kriminalisti sumijo pranja denarja.