Slovenija

V Ukrajino pošilja tudi Slovenska vojska

STA/N.J.
6. 3. 2014, 16.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V vojaški opazovalni misiji Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki je na poziv oblasti v Kijevu od srede v Ukrajini, sodeluje tudi slovenski časnik, so danespotrdili na ministrstvu za obrambo. Misija bo v državi ostala do 12. marca.

Reuters

Slovenski častnik iz verifikacijskega centra Slovenske vojske sodeluje v misiji v skladu z 18. točko Dunajskega dokumenta 2011, katerega članica je tudi Slovenija, so pojasnili na zunanjem ministrstvu.

V 41-članski misiji sodeluje 22 držav. Ob Sloveniji so to še Avstrija, Kanada, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Madžarska, Islandija, Irska, Italija, Latvija, Litva, Norveška, Poljska, Slovaška, Švedska, Turčija, Velika Britanija in ZDA, piše na spletni strani Ovseja. V misiji sodeluje tudi predstavnik centra Ovseja za preprečevanje konfliktov.

Gre za neoborožene vojaške opazovalce, vsaka država pa lahko pošlje največ dva opazovalca.

Generalni sekretar Ovseja Lamberto Zannier je v sredo ob napotitvi misije izrazil upanje, da bo pomagala pri zmanjšanju napetosti v Ukrajini. "Z objektivno oceno dejstev na terenu bo Ovse lažje pomagal uresničiti politično rešitev sedanje krize skozi dialog," je menil. To je sicer prvič, da so v Ovseju uporabili tovrsten mehanizem.

Tuje tiskovne agencije so danes poročale, da opazovalcem misije oboroženi moški na nadzorni točki na cesti iz Odese v Krim niso dovolili vstopa na ukrajinski polotok Krim, ki ga nadzirajo ruske oziroma proruske sile, zaradi česar so se zadnji teden okrepile napetosti. Ruska tiskovna agencija Itar-Tass je nato poročala, da so se opazovalci odločili počakati v kraju Herson, da dobijo odobritev za obisk Krima.