Slovenija

Ne bodo nam razkrili, kdo je dal in kdo najel slabe kredite

S.R.
6. 3. 2014, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Državljani očitno ne bomo v celoti izvedeli kdo so tisti, ki so prejeli slabe kredite in kdo so tisti, ki so jih odobrili. V DZ so namreč po burni razpravi zavrnili tako amandma SDS, NSi in SLS, kakor tudi amandma DL.Razkriti bodo tako samo milijonski krediti, ki so bili preneseni na slabo banko in ne vsi, torej tudi tisti, ki so jih banke obdržale pri sebi.

STA

Razprava v državnem zboru je bila izjemno pereča in je izzvala številne bojne besede na eni in drugi strani dvorane državnega zbora. Na strani nasprotnikov, v PS, SD in DeSUS so dejali, da je takšno razkritje nedopustno in bo to škodilo državnim bankam, saj da bodo vsi prenesli kredite na zasebne banke. Oglasila se je tudi nekdanja bančnica, Renata Brunskole, k je proti glasovala zato, ker ne more dovoliti, da bi na ta način padlo zaupanje v banke.

Na strani podpornikov se je znašel tudi poslanec in podjetnik Ivan Vogrin, ki je sam prejel dva milijona kredita, ki je sedaj pristal med slabimi krediti. Kot je povedal, je njegov kredit bil uporabljen namensko za obnovo proizvodnje, zato se nima česa bati in lahko njegovo kreditno mapo gledajo kolikor želijo. »Če se nimamo česa bati, potem je lahko vse odprto,« je še dodal.

Med bolj glasnimi argumenti za podporo amandmaja je bil tudi tisti, da če smo državljani dali denar bankam, potem tudi želimo vedeti kam je ta denar šel. Med manj resnimi komentarji pa so bili predvsem tisti iz strani Jerka Čehovina (PS), ki je rekel: »Tisti, ki imajo voajerska nagnjenja, naj gredo gledati kaj drugega.« Kar je ostro obsodil Jožef Jerovšek, ki je dejal, da obsoditi Slovence da so spolni izprijenci izjemna žalitev. Poslanci so prvi amandma zavrnili s 46 glasovi, drugega pa z 39.