Slovenija

Voajerji v slovenskem državnem zboru

S.R.
6. 3. 2014, 14.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V državnem zboru poteka glasovanje o razkritju slabih bančnih kreditov in o imenih tistih, ki so odobrili nezavarovane kredite, ob tem pa je prišlo do številnih obtoževanj. V DZ naj bi sedeli tudi voajerji.

STA

Razkritja slabih kreditov in krivcev za bančno luknjo so izzvala burno razpravo med poslankami in poslanci. Nasprotniki so bili mnenja, da bodo takšna razkritja povzročila prenos slabih kreditov na zasebne banke, zaradi česar bodo državne banke poslovale še slabše kot do sedaj in bi utegnilo to pomeniti njihov propad. Jani Moderndorfer je v svoji obrazložitvi svojega glasu povedal: »S tem amandmajem bomo zmanjšali konkurenčnost med bankami. Tudi banka Slovenije temu amandmaju odločno nasprotuje. Še več, je škodljiv za bančni sistem in vloženi denar, ki smo ga vložili v dokapitalizacijo bank.«

»Če bi bili vsi ti podatki javni že zdaj, potem ne bi imeli tajkunov in še bi imeli državno premoženje.«

Jožev Jerovšek iz SDS, ki je glasoval za amandma, torej za razkritje kreditov, je o tem dejal: »Če bi bili vsi ti podatki javni že zdaj, potem ne bi imeli tajkunov in še bi imeli državno premoženje.« Vsem tistim, ki tega amandmaja tega ne bodo podprli pa je sporočil, da bodo sokrivi za legalno krajo. V imenu NSi je Jožef Horvat dejal, da samo izpolnjujejo zahtevo državljanov, ki se glasi: »Vzemite tistim, ki so vzeli nam.« Vprašal se je še ali je potrebno biti tiho in samo pripravljati nov denar za novo dokapitalizacijo bank. Dejal je še, da poslanci nimajo drugega inštrumenta za boj proti slabim kreditom in odkrivanju krivcev za bančno luknjo, kot je ta, da se javno razkrijejo ti podatki.

Med zagovorniki razkritja slabih kreditov je tudi Jože Tanko iz vrst Janševe SDS, ki je dejal, da če smo že dali denar bankam, potem želimo vedeti kam in za kakšne namene je ta denar šel. »Zaradi bank vlada dviga davke, ne da bi pri tem naredila še kaj v smeri odkrivanja krivcev bančne luknje,« je še pokritiziral vlado.

Na strani nasprotovanja amandmaju o razkritju kreditov, torej v Pozitivni Sloveniji in pri Socialnih demokratih, so med najpomembnejšimi razlogi zakaj razkritja slabih kreditov ne podpreti, ponavljali le, da se bojijo, da bodo vsi subjekti, ki imajo slabe kredite pri državnih bankah te prenesle na zasebne, kar bo izjemno slabo za državne banke in utegne pomeniti njihov potop. Tiste, ki so ta amandma podprli pa so označili za voajerje, ki si želijo ogledovati skrivnosti drugih. Jerko Čehovin iz PS je dejal: »Tisti, ki imajo voajerska nagnjenja, naj gredo gledati kaj drugega.« V zvezi s tem mu je ostro odgovoril Jožef Jerovšek, ki je dejal, da je imeti Slovence za spolne izprijence, največja žalitev v zgodovini.

Da je razprava izjemno pereča, odločitev o tako pomembnem razkritju kot so slabi krediti in domnevno tudi o krivcih za bančno luknjo pa zelo težka, je priznal poslanec Matevž Frangež (SD), ki je dejal, da je izjemno nehvaležno glasovati proti temu amandmaju.

Kakorkoli že, vse luknje in kraje državnega denarja moramo sedaj kriti državljani Republike Slovenije, ki jih je vlada, kot je povedal Franc Pukšič, do sedaj »slekla do gat in spodnje majice, zdaj pa jih bo, vedno večjimi obremenitvami, slekla do konca«.