Kultura

Kraševci se bodo poklonili spominu na pesnika Srečka Kosovela

STA/J.P.
6. 3. 2014, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ob 110. obletnici rojstva pesnika Srečka Kosovela pripravljajo v Občini Sežana številne prireditve, združene v projekt Kosovelovo leto. Večina od več kot 40 prireditev bo potekala v pomladnih mesecih, nekaj še jeseni, dogajanje pa se bo sklenilo z razstavo študentov Višje strokovne šole Sežana na temo Srečka Kosovela.

wikipedia

Poleg avtorskega projekta Kosovelovega doma Sežana, ki bo kot osrednja prireditev zaživel na tamkajšnjem odru 21. marca, pripravljajo več glasbenih, literarnih in športnih prireditev ter razstav. V znamenju obletnice Kosovelovega rojstva bo tudi Kraški maraton, ko bodo udeleženci dobili majčke z logotipom Kosovelovega leta.

V prostorih sežanske Ljudske univerze so obnovili Kosovelovo spominsko sobo, ki je bila urejena pred 40. leti v prostoru, ki je bilo v preteklosti stanovanje nadučitelja Antona Kosovela. Ob tem so pripravili tudi nove predstavitvene programe za obiskovalce.

Na Kosovela in njegovo poezijo bodo spomnili tudi z različnimi akcijami po Sežani in okolici.

Pred Kosovelovim domom bodo odkrili spomenik, posvečen spominu na pesnika Krasa, narejen po zamisli Simona Kastelica. Multimedijsko predstavo oziroma kolaž z naslovom Človek ni simetričen so skupaj pripravili mladi ustvarjalci z različnih umetniških področij. Na odru Kosovelovega doma se jih bo predstavilo preko 20, je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica Kosovelovega doma Nina Ukmar.

Na Kosovela in njegovo poezijo bodo spomnili tudi z različnimi akcijami po Sežani in okolici. Tako bodo sprehajalci sežanskega parka z dreves lahko "obirali" lističe s Kosovelovo poezijo, lastnikom avtomobilov pa bodo namenjena posebna vabila na prireditve z mislimi iz Kosovelovih pesmi.

Sežanski Zavod za šport, turizem in prosti čas je poskrbel za pripravo brošure o pesniku, ki bo izšla v treh jezikih, na njej pa bo tudi zemljevid tradicionalne Kosovelove poti. Pripravili so še zemljevid Za kolo kulture Krasa, ki bo vabil na popotovanja do posameznih biserov naravne in kulturne dediščine Krasa.

V znamenju obletnice Kosovelovega rojstva bo tudi Kraški maraton, ko bodo udeleženci dobili majčke z logotipom Kosovelovega leta.

Direktor zavoda Božo Dragan je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je obeleževanje Kosovelove obletnice mogoče tudi priložnost, da številne kulturne dogodke na Krasu ponudijo novim obiskovalcem in jih tako poskušajo zadržati več kot le en dan.

Sicer pa so letošnji dogodki v Kosovelovem letu le nekakšen vrh dogajanja, posvečenega temu kraškemu pesniku, je povedala direktorica Kosovelove knjižnice Magdalena Svetina Terčon. "Srečka Kosovela ljudje na Krasu poznajo, prav tako njegove pesmi. Po besedah starejših ljudi naj bi imel vsak Kraševec na knjižnih policah zagotovo tri pesniške zbirke - Prešernovo, Gregorčičevo in Kosovelovo," je še poudarila Svetina Terčonova.

Srečko Kosovel se je rodil 18. marca 1904 v Sežani. Kmalu po njegovem rojstvu se je družina naselila v Tomaju. Kosovel je prvič objavil svoj spis kot 11-leten otrok v otroškem listu Zvonček, v katerem opisuje mesto Trst. Po opravljeni osnovni šoli se je leta 1916 vpisal na realko v Ljubljani, kjer je sodelovati v srednješolskem literarnem krožku in v dijaških glasilih,po diplomi pa je izbral študij slavistike, romanistike in pedagogike na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Umrl je po hudi bolezni star komaj 22 let, v času njegovega življenja pa ni izdal nobene pesniške zbirke.