Slovenija

Prestrašeni dijaki

T.J.G., Dolenjski list
6. 3. 2014, 16.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Novomeška avtobusna postaja, kjer se dnevno zamenja na stotine potnikov, je postala zbirališče nasilnikov, ki izsiljujejo in ustrahujejo mlade, ki čakajo na avtobus. Avtobusna postaja je tako postala strah in trepet dijakov in staršev.

T.J.G., Dolenjski list

Če so bili tovrstni dogodki pogostejši pred letom dni in jih je uspela policija zajeziti, pa je iz nedavnega sporočila Policijske uprave Novo mesto očitno, da so nasilneži spet udarili. Pred dnevi je namreč nasilnež izsiljeval 17-letnega dijaka, mu grozil in ga lažje poškodoval z bokserjem. Najprej je od njega zahteval, da mu izroči zvočnik za predvajanje glasbe, nato pa mu iz žepa nasilno odvzel zvočnik in mobilni telefon. Pred odhodom je oškodovanca izsiljeval še za denar in mu zagrozil s pretepom. Policiste so sledi vodile v romsko naselje Brezje k 20-letniku, za katerega so policisti med preiskavo še ugotovili, da je istega dne v okolici Novega mesta vlomil v stanovanjsko hišo in ukradel okoli 12.000 evrov. Pri hišni preiskavi so našli in zasegli del ukradenih predmetov, preiskovalni sodnik pa je zanj odredil pripor.

 

T.J.G., Dolenjski list

 

Policisti so osumljenca že večkrat obravnavali zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, zaradi tatvin je bil že pravnomočno obsojen. »Na policiji se zavedamo, da je vsaka oblika nasilja nesprejemljiva, zato pozivamo mladostnike, da takoj obvestijo policiste, če so žrtve nasilja (groženj, izsiljevanja in kakršnegakoli medvrstniškega nasilja) ali vedo, da je kdo žrtev nasilja. Poleg interventne številke 113 je na voljo tudi številka 080-1200, ki klicatelju zagotavlja anonimnost. Lahko se pogovorijo z vodjo policijskega okoliša ali obiščejo najbližjo policijsko postajo,« pravi Alenka Drenik iz Policijske uprave Novo mesto. Zgodi se tudi, da se niti očividci ne upajo spregovoriti o nasilju, a policisti lahko ukrepajo le, če so o dogodku seznanjeni ali če sami zaznajo kršitve. »Dejstvo je, da so posamezne oblike nasilja lahko prikrite in posamezniki o tem težko spregovorijo. V teh primerih je vloga staršev, prijateljev in izobraževalnih delavcev še toliko pomembnejša. Če opazijo, da je mladostnik v stiski, naj se z njim pogovorijo, in če ocenijo, da bi bil lahko žrtev nasilja, naj o tem takoj obvestijo policijo,« je še dodala Drenikova. Uradno se sicer ne sme govoriti, kdo so storilci, a v obravnavanih primerih se ve, kdo so, gre za posamezne Rome, nekateri se sicer izobražujejo na RIC-u, ki je v stavbi nasproti avtobusne postaje, čas pa si očitno krajšajo z nadlegovanjem in izsiljevanjem mlajših potnikov.