Slovenija

Kerry se je zahvalil Erjavcu

STA/N.J.
6. 3. 2014, 16.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zunanji minister Karl Erjavec se je danes v Rimu udeležil mednarodne konference o prihodnosti Libije, ob robu katere se je z ameriškim in ruskim kolegom Johnom Kerryjem in Sergejem Lavrovom pogovarjal o situaciji v Ukrajini, je poročal Radio Slovenija.

Mediaspeed

Po besedah ministra Erjavca bi lahko Slovenija, ki na kriznem območju v Ukrajini nima strateških interesov, sodelovala v skupini držav Evropske unije, ki bi posredovala pri političnem dialogu za reševanje krize. "Ponudili smo svoje usluge v smislu vodenja političnega dialoga. John Kerry se mi je zahvalil za to našo subtilnost in za razumevanje resnosti situacije," je za Radio Slovenija dejal Erjavec.

Z Lavrovom se je Erjavec pogovarjal o razmerah v ukrajinski avtonomni republiki Krim, ki so jo v preteklih dneh zasedle ruske sile. "Situacija je zelo resna, vendar sem iz pogovora z njim razbral, da si Rusija želi politične rešitve. Ne želi si, da bi se razmere zaostrile," pravi Erjavec.

Na konferenci o Libiji, ki jo je danes gostila Italija, pa je minister dejal, da si bo Slovenija še naprej prizadevala za izboljšanje razmer v državi. "Povem lahko, da bomo od 26. do 30. maja sodelovali v enem od ameriških programov za varovanje zelene meje, in sicer bo v Slovenijo prišlo 20 Libijcev, ki jih bomo usposabljali za nadzorovanje meje," je še dodal Erjavec.

Slovenija lahko po ministrovih besedah Libiji svetuje tudi na gospodarskem področju, med drugim pri upravljanju voda in varovanju okolja.

Po navedbah ministrstva za zunanje zadeve se je današnje konference udeležilo skupno 35 držav in mednarodnih organizacij. Udeleženci so izrazili podporo enotni in suvereni Libiji, ki se po padcu režima Moamerja Gadafija leta 2011 sooča z zahtevnimi izzivi na poti demokratične tranzicije. Na konferenci je bila potrjena mednarodna podpora nacionalnemu dialogu in spravi ter podpora izgradnji libijskih institucij, predvsem varnostnega sektorja v državi.