Slovenija

Pobegla risinja še vedno pogrešana

STA/J.P.
6. 3. 2014, 07.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Tudi v Živalskem vrtu Ljubljana se še vedno ukvarjajo z odstranjevanjem posledic ledene ujme. Na zgornjem delu vrta se je namreč podrlo okoli 40 odstotkov dreves. Povsem podrta je tudi zunanja ograja, novo bodo postavili predvidoma do konca meseca. Še vedno pa niso našli pobegle risinje.

zajem zaslonske slike

Kot so pojasnili v živalskem vrtu, so se najprej lotili sanacije spodnjega dela vrta ter s tem omogočili varno delo oskrbnikom in ko je bilo le mogoče, tudi vstop obiskovalcem.

Zaradi nagnjenosti terena in velike gozdne poraščenosti je bil bolj prizadet zgornji del živalskega vrta. Zunanja ograja na zgornjem delu je povsem podrta, popolno rekonstrukcijo bodo zahtevale tudi vse ograde na zgornjem robu vrta ter večina letalnic, ki so stale v gozdu, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zaradi nagnjenosti terena in velike gozdne poraščenosti je bil bolj prizadet zgornji del živalskega vrta. 

Za postavitev nove zunanje ograje v zgornji polovici vrta je živalski vrt že izvedel javni razpis in izbral najugodnejšega izvajalca. "Pričakujemo, da bo nova ograja stala do konca tega meseca," so zapisali.

Pomoč pri obnovi je obljubila tudi Mestna občina Ljubljana, dela pa bodo v ZOO Ljubljana izvajali postopoma. Prednost bodo dajali živalim, ki so izgubile svoje domovanje in sedaj bivajo v zasilnih nastanitvah. To v prvi vrsti velja za alpske kozoroge, rise in volkove ter ptice kozače, velike uharice in snežno sovo.

V ZOO Ljubljana naprošajo vse morebitne najditelje risinje, naj nemudoma pokličejo telefonsko številko 112 ali 113 in sporočijo čim bolj točno lokacijo. 

Še vedno pa pogrešajo risinjo, ki je skupaj s samcem ogrado zapustila pred mesecem dni. Risa so po dveh dneh ujeli v živolovko, risinja pa se je pastem uspela izogniti. Kot so pojasnili v živalskem vrtu, so jo sprva izdajale stopinje v snegu, danes pa je težko opazna.

V ZOO Ljubljana naprošajo vse morebitne najditelje risinje, naj nemudoma pokličejo telefonsko številko 112 ali 113 in sporočijo čim bolj točno lokacijo. "Če se le da, naj najditelj počaka pri risinji do našega prihoda in spremlja njeno gibanje oz. se ji ne približa tako, da jo splaši. Risinja je povsem nenevarna človeku, lahko bi se zapletla le v konflikt s psom, če ni na vrvici," so še zapisali.