Črna kronika

Goljufi na Gorenjskem spet pobirajo "prostovoljne prispevke"

STA/J.P.
6. 3. 2014, 08.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Varna hiša Gorenjske je Policijsko upravo (PU) Kranj obvestila o goljufiji: neznanci po Gorenjski v njihovem imenu pobirajo prostovoljne prispevke. Na policiji poudarjajo, da zbiranje prostovoljnih prispevkov za varno hišo nikoli ne poteka od vrat do vrat. "Pobiralci donacij" so po podatkih policije to nazadnje počeli v Kranju in Škofji Loki.

Thinkstock

Na PU Kranj navajajo izjavo Varne hiše Gorenjske, da zbiranje prostovoljnih prispevkov za varne hiše in sorodne organizacije, ki so združene v sekcijo za varne hiše in materinske domove po Sloveniji, nikoli ne poteka od vrat do vrat. V varni hiši opozarjajo, da gre v tem primeru za goljufijo.

Prispevke lahko zbirajo samo tiste osebe, ki imajo dovoljenje upravne enote in se izkažejo s pooblastilom za nabiranje prostovoljnih prispevkov.

Letos so gorenjski policisti zabeležili že več prijav, da so posamezniki v imenu solidarnosti pri ljudeh zbirali prostovoljne prispevke, - dve v januarju in tri v februarju. Največ ravno v Kranju in Škofji Loki. Zato opozarjajo občane, naj bodo pozorni na posameznike, ki zbirajo prostovoljne prispevke in naj pazijo, komu jih izročajo, da ne bodo ogoljufani.

Prispevke lahko zbirajo samo tiste osebe, ki imajo dovoljenje upravne enote in se izkažejo s pooblastilom za nabiranje prostovoljnih prispevkov, poudarjajo na PU Kranj. Dovoljenje ni potrebno le, če je dejavnost društva humanitarne narave oziroma v javnem interesu. Zato lahko takrat občani, preden izročijo donacijo, okoliščine zbiranja preverijo pri teh organizacijah, še dodajajo.