Svet

Začelo se je sojenje bin Ladnovemu zetu

STA / J. P.
6. 3. 2014, 07.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na zveznem sodišču v New Yorku se je v sredo začel sodni proces proti zetu pokojnega voditelja teroristične mreže Al Kaida Osami bin Ladnu, ki je obtožen sodelovanja v zaroti za pobijanje Američanov in nudenja podpore teroristom. 48-letni Sulejman Abu Gait je delal kot motivacijski govornik za nadobudne teroriste.

Porotniki v procesu proti najpomembnejšemu predstavniku Al Kaide na civilnih sodiščih doslej so na uvodnem dnevu dobili dve podobi o obtožencu. Tožilci so ga prikazali kot največjega zločinca na svetu in ga povezovali z napadi v ZDA 11. septembra 2001, odvetniki pa so opozorili, da ni nobenega dokaza o njegovi vpletenosti v kakršenkoli teroristični napad.

Abu Gaita so ujeli v Turčiji, lani pa ga izročili v ZDA. V preteklosti je bil imam mošeje v Kuvajtu, kjer se je tudi rodil, tožilci pa so trdili, da se je vzpenjal po lestvici Al Kaide, ker je bil dober govorec. Osama bin Laden naj bi ga poklical k sebi 11. septembra 2001 popoldne in ga zadolžil, da navdihne bodočo generacijo samomorilskih napadalcev preko spletnih video posnetkov in v živo.

Gait v času sodelovanja z Al Kaido, kot mu ga očita tožilstvo, še ni bil bin Ladnov zet.

Tožilec Nicholas Lewin je poroti pokazal veliko fotografij Gaita skupaj z Osamo bin Ladnom in drugimi šefi Al Kaide, odvetnik Stanley Cohen pa je v svojem uvodnem nagovoru poroto opozoril, da je tožilec nenehno govoril o 11. septembru, čeprav obtoženec s tem ni imel nič in tožilstvo nima niti nobenega dokaza. Tožilca je obtožil, da dokaze nadomešča s širjenjem preplaha in strahu ter igranjem na čustva zaradi 11. septembra.

Gait v času sodelovanja z Al Kaido, kot mu ga očita tožilstvo, še ni bil bin Ladnov zet. Cohen je povedal, da se je z najstarejšo hčerko ubitega terorista Fatimo poročil šele leta 2008 ali 2009. Tožilci mu tudi očitajo, da je vedel za poskuse napadov z bombami v čevljih teroristov, med drugim za poskus napada Britanca Richarda Reida decembra 2001.