Svet

Posnetek: so za nasiljem v Ukrajini prozahodni voditelji?

STA / J. P.
5. 3. 2014, 19.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V javnost je danes prišel zvočni posnetek telefonskega pogovora estonskega zunanjega ministra Urmasa Paeta in visoke zunanjepolitčne predstavnice EU Catherine Ashton. Paet je Ashtonovo seznanil z navedbami, da bi za ostrostrelci med dramatičnimi dogodki v Kijevu 20. in 21. februarja lahko stali prozahodni voditelji.

Reuters

"Tu (v Kijevu) so vse bolj prepričani, da za ostrostrelci ne stoji Janukovič, temveč nekdo iz nove koalicije," je dejal minister Ashtonovi v telefonskem pogovoru, ki je bil danes objavljen na YouTubeu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Takrat je bilo v nasilju med protestniki in varnostnimi silami ubitih več deset protestnikov in okoli 15 policistov. Dan zatem je parlament odstavil ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča.

V posnetku tega pogovora s 26. februarja, čigar avtentičnost je danes potrdila Estonija, je Paet dejal Ashtonovi, da so ga viri v Kijevu seznanili, da so "isti ostrostrelci streljali ljudi na obeh straneh", tako na protestnike kot policiste.

Paet, ki se je v Kijevu z novimi voditelji Ukrajine pogovarjal 25. februarja, je ob tem kot zelo vznemirljivo označil dejstvo, da nova ukrajinska koalicija ne želi raziskati, kaj se je dejansko zgodilo.

Ashtonova je odgovorila: "Menim, da bi morali preiskati. Ne vem. Tega nisem vedela."

Tiskovna predstavnica Paeta, Minna-Liina Lind je za AFP danes potrdila avtentičnost posnetka, ob tem pa izrazila obžalovanje, da je posnetek prišel v javnost. Poudarila je še, da "zavračajo trditve, da je Paet ocenjeval vpletenost opozicije v nasilje".