Slovenija

Škotska s pravico do izdajanja lastnih obveznic

STA
1. 3. 2014, 10.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Škotska bo prihodnje leto dobila dovoljenje za izdajo lastnih obveznic, je v teh dneh sporočila britanska vlada. Škote sicer čez sedem mesecev čaka referendum, na katerem bodo odločali o neodvisnosti od Velike Britanije.

Škotska vlada bo lahko od leta 2015 naprej samostojno izdajala dolžniške vrednostne papirje. Z njimi si bo lahko na kapitalskih trgih za investicije v bolnišnice, infrastrukturo in druge projekte izposodila do 2,2 milijarde funtov (2,67 milijarde evrov), so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili na britanskem finančnem ministrstvu.

"To je zgodovinski trenutek za Škotsko," je dejal britanski finančni minister George Osborne. S tem bo po njegovih besedah dobila nove pristojnosti in odgovornosti. Gre za nov dokaz, da ohranitev Škotske kot dela Velike Britanije pomeni dostop do "najboljšega v obeh svetovih", je pristavil.

Novico je mogoče razumeti kot predvolilno potezo oz. pripravo britanske konservativno-liberalne koalicije, na čelu katere je premier David Cameron, na septembrski referendum o neodvisnosti Škotske od Velike Britanije.

Zgodovinski referendum je napovedan za 18. september, morebitna odločitev za samostojnost pa bi pomenila konec 300-letne povezave z Anglijo.

Predsednik Evropske komisije Jose Barroso je pred nedavnim opozoril, da bi bila priključitev neodvisne Škotske v EU "zelo težka, če ne nemogoča". Prvi škotski minister Alex Salmond, ki je na čelu Škotske nacionalne stranke, medtem verjame, da bi se našla rešitev in bi lahko ostali v EU.

Očitno pa bi morala Škotska, če bi se odločila za samostojnost, opustiti funt. V Londonu namreč menijo, da ne bi bilo več uradnega razloga, da bi delili valuto.