Slovenija

21 milijonov evrov za energetske naložbe Slovencev

STA/mv
1. 3. 2014, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Eko sklad je v petek v uradnem listu objavil javni poziv za 21 milijonov evrov nepovratnih sredstev za naložbe v ukrepe za zmanjšanje rabe energije ter za rabo obnovljivih virov energije v stanovanjskih stavbah. Podrobne informacije so na voljo tudi na spletnih straneh Eko sklada, kjer bo dostopna tudi dokumentacija za prijavo.

flickr

Več kot tretjina oziroma 7,5 milijonov evrov razpisanih sredstev je iz sklada za podnebne spremembe in ta znesek je predviden za naložbe v stanovanjskih stavbah na degradiranih območjih. To je na območjih občin, ki so sprejele odlok o načrtu za kakovost zraka zaradi prekomerne obremenjenosti s prašnimi delci PM10. Gre za območja Murske Sobote, Maribora, Celja, Zasavja, Ljubljane, Kranja in Novega mesta. Sicer pa so spodbude namenjene med drugim za vgradnjo solarnih ogrevalnih sistemov, kurilnih naprav za centralno ogrevanje na lesno biomaso, toplotnih črpalk ter toplotno izolacijo fasad in streh.

Spodbuda omejena na 25 odstotkov stroškov naložbe

Višina spodbude je pri večini ukrepov, za katere je mogoče dodeliti nepovratna sredstva, omejena na 25 odstotkov priznanih stroškov naložbe, za določene naložbe na območjih občin, ki so sprejele odlok o načrtu za kakovost zraka, pa so nepovratne finančne spodbude višje in znašajo do 50 odstotkov priznanih stroškov. Z namenom spodbujanja energijsko učinkovite obnove starejših stanovanjskih stavb bodo višje spodbude za ta ukrep, nepovratne finančne spodbude za gradnjo novih stanovanjskih stavb pa bodo na voljo samo za pasivno gradnjo. Dodatna ugodnost, ki jo bo Eko sklad ponudil investitorjem občanom tudi letos, je možnost najema ugodnejšega kredita ob hkratni pridobitvi nepovratnih sredstev za naložbe občanov. Obrestna mera za posojila je trimesečni euribor + 1,5 odstotka, efektivne obrestne mere pa so objavljene v besedilu javnega poziva, ki bo veljal še do konca aprila.