Kultura

Sazas brez ustreznih dovoljenj upravlja s pravicami avtorjev

STA/mv
1. 3. 2014, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Urad RS za intelektualno lastnino (UIL) je v nadzoru nad zakonitostjo delovanja kolektivnih organizacij ugotovil, da Sazas poleg kolektivnega upravljanja avtorskih pravic na področju glasbe brez dovoljenja upravlja tudi pravice avtorjev avdiovizualnih (AV) del. Zato mora razdreti ali spremeniti sporazume s tujimi kolektivnimi organizacijami.

sazas
In kaj na to poreče Sazas?

Urad je Združenju skladateljev in avtorjev za zaščito avtorske in sorodnih pravic (Sazas) februarja naložil, da vse sporazume, ki jih je sklenil s tujimi kolektivnimi organizacijami za upravljanje pravic avtorjev AV del, razdre ali spremeni v roku 30 dni. Prav tako mora spremeniti ali črtati določbe iz statuta, ki se nanašajo na področje AV del, in zavihek na svoji spletni strani Avdiovizualni avtorji, je prejšnji teden poročal Dnevnik. Sazas je z namenom upravljanja pravic na AV delih sklenil 13 pogodb s tujimi kolektivnimi organizacijami, čeprav tega brez ustreznega dovoljenja ne sme upravljati. Po mnenju urada iz določb omenjenih pogodb nedvoumno izhaja, da je Sazas sprejel mandat druge kolektivne organizacije - sopogodbenice, da kolektivno upravlja pravice njenih članov na ozemlju Slovenije in da je drugi kolektivni organizaciji podelil mandat za upravljanje pravic slovenskih avtorjev AV del na njenem ozemlju. "S tem, ko je Sazas podpisal pogodbo s takšno vsebino, je tudi zavajal pogodbeno stranko," je opozoril UIL.

Več možnosti sankcij

Dovoljenje za kolektivno upravljanje pravic avtorjev AV del je bilo dodeljeno zavodu Aipa. Ker pa je bil ta prav tako deležen očitkov na svoj račun - Gospodarsko interesno združenje slovenskih neodvisnih avdio- in videoproducentov je namreč zaradi netransparentnega finančnega poslovanja, nesmotrne porabe denarja in spornega razdeljevanja sredstev od UIL zahtevalo, da mu prekliče dovoljenje - je Sazas že vložil vlogo za pridobitev tega dovoljenja, vendar urad o njej še ni odločil. Sazas je sicer do ustanovitve Aipe že imel začasno dovoljenje na tem področju. Na UIL so za STA glede morebitnih sankcij, v kolikor Sazas ne bo odpravil ugotovljenih kršitev, pojasnili, da obstaja več možnosti. Urad lahko bodisi ponovno odredi odpravo nepravilnosti bodisi odvzame dovoljenje, tretja možnost pa je pogojni odvzem dovoljenja. V zadnjem primeru se odvzem dovoljenja ne izvrši, če kolektivna organizacija v določenem roku, ki ne sme biti krajši od enega in daljši od treh let, odpravi ugotovljene kršitve in obenem ne stori nove. Glede dovoljenja za upravljanje pravic na področju AV del pa na UIL odgovarjajo, da ga bodo izdali tisti pravni osebi, ki bo izpolnjevala vse pogoje iz zakona o avtorski in sorodnih pravicah. Kot je za STA ocenil avtor in producent Tomaž Grubar, podpredsednik upravnega odbora Sazas, je sklep urada "skladen z občim delovanjem naše države". Sazas bo svoj statut reguliral v smeri priporočila UIL, čeprav se mu zdi tovrstno delovanje neobičajno.

V Sloveniji trenutno anomalično stanje

"Zaupanja ob podpisih medsebojnega sodelovanja na področju ščitenja pravic se ne da predpisovati niti prepovedovati. Ta zgolj obstaja ali ne obstaja. In trenutno imamo v Sloveniji anomalično stanje, ko kolektivna organizacija brez dovoljenja izkazuje veliko mednarodno zaupanje. Na drugi strani pa obstaja druga kolektivna organizacija z dovoljenjem in pomanjkanjem podpisanih sporazumov za zastopanje tujega repertoarja v Sloveniji," je poudaril Grubar. Glede dovoljenja za upravljanje pravic avtorjev AV del pa je pojasnil, da Sazas kandidira za pridobitev dovoljenja za pravice na AV področju, ki v Sloveniji trenutno "mirujejo". Aipa namreč upravlja le z delom pravic na področju AV produkcije.