Slovenija

Janković bo morda lahko pogledal v svoj spis na Komisiji za preprečevanje korupcije

STA
1. 3. 2014, 09.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) bo morala ponovno odločati o zahtevi ljubljanskega župana Zorana Jankovića za vpogled v dokumentacijo nadzora njegovega premoženja. Upravno sodišče je namreč ugodilo tožbi Jankovića in odpravilo sklep KPK, s katerim je komisija januarja lani zavrgla županovo vlogo za vpogled v spis, poroča Delo.

Na KPK pa so medtem že potrdili, da bodo o zadevi ponovno odločali, ob tem pa so poudarili, da sodba ni povezana z vsebino postopka o nadzoru premoženjskega stanja.

V komisiji so takrat pojasnili, da ne gre za upravno zadevo, kot jo določa zakon o splošnem upravnem postopku. Janković se je odločil za tožbo, podobno pa tudi nekdanji mariborski župan Franc Kangler. Upravno sodišče je ugodilo tudi njemu.

Čeprav je tudi upravno sodišče ugotovilo, da ne gre za upravno zadevo, pa meni, da to glede instituta vpogleda v spis ne izključuje smiselne uporabe zakona o upravnem postopku. Ta institut namreč v konkretnem primeru ni drugače urejen s posebnim postopkom, je po pisanju Dela ugotovilo sodišče.

Po mnenju Jankovićevega odvetnika Aleksandra Čeferina je sodišče poučilo KPK, da ne more voditi postopka proti funkcionarjem, javno objavljati ugotovitev in jih s tem diskreditirati, ne da bi preiskovancu dovolila vpogleda v domnevno obremenjujočo dokumentacijo.