Slovenija

Peterica, ki bo prejela državna odlikovanja od predsednika Pahorja

STA/mv
1. 3. 2014, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Predsednik Borut Pahor bo v ponedeljek z medaljo za zasluge odlikoval profesorja na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Romana Jeralo. Medaljo za hrabrost bodo prejeli pilot Matevž Lenarčič ter zdravnici Mojca Senčar in Marija Vegelj Pirc. Medaljo za častno dejanje pa vodja izkopavanja posmrtnih ostankov v Hudi jami Mehmedalija Alić.

Arhiv Svet24

Kot so zapisali v uradu predsednika republike, bo Jerala medaljo za zasluge dobil zaradi uveljavljanja slovenske znanosti in visokega šolstva v mednarodnem prostoru. Jerala je znanstvenik svetovnega slovesa, izjemno uspešen pri sintezni biologiji in raziskovanju naravne imunosti. Hkrati pa je odličen mentor študentom in mladim raziskovalcem, so zapisali v obrazložitvi. Za pogum, povezovanje znanja in tehnoloških dosežkov v skrbi za varovanje Zemlje bo Pahor odlikoval Lenarčiča, ki se je z izrednimi letalskimi dosežki uvrstil med slovenske narodne junake. "Opisi njegovega poleta izzvenijo v samih presežkih: ekvator je prečkal šestkrat, preletel je 80.000 kilometrov, skoraj 60 držav in več kot 120 narodnih parkov," piše v obrazložitvi.

Priznanje za boj proti raku ter izkopavanje posmrtnih ostankov v Hudi jami

Zdravnica Mojca Senčar bo odlikovana za predano, strokovno in človekoljubno delo v boju proti raku. Raku je napovedala odločen boj ne le kot zdravnica, ampak tudi kot bolnica in po upokojitvi še kot predsednica društva za boj proti raku dojk Europa Donna. Za predano strokovno in človekoljubno delo v boju proti raku bo predsednik odlikoval tudi zdravnico Marijo Vegelj Pirc, ustanoviteljico in predsednico Društva onkoloških bolnikov Slovenije. V obrazložitvi piše, da je Vegelj Pirčeva s svojim delom pomembno uveljavlja ugled humanitarnega dela ter veljavo prostovoljstva in solidarnosti med ljudmi. Medaljo za častno dejanje bo prejel vodja izkopavanja posmrtnih ostankov v Hudi jami za svojo neomajno humanistično držo Mehmedalija Alić. Slovenski državljan bosanskega rodu je v našo vest in samozavedanje zavrtal temeljna vprašanja: Kako se je lahko zgodil Barbarin rov, kako Srebrenica? Kako je to sploh mogoče? S to svojo držo, ki jo ohranja kljub tragičnim izkušnjam in spoznanjem, je postal simbol človečnosti in eden od junakov tega dela Evrope, so zapisali v predsednikovem uradu.