Slovenija

Pismo Alenki Bratušek

Simon Rosc/RKT
10. 1. 2014, 15.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Rudnik Trbovlje Hrastnik je v postopnem zapiranju. Danes so se v Hrastniku zbrali zaposleni, a kot so zatrdili, ni šlo za protest.

Mediaspeed

Ni šlo za protest

Danes se je v Hrastniku zbralo nekaj deset zaposlenih v Rudniku Trbovlje - Hrastnik (RTH). Sprva so se razširile govorice, da naj bi šlo za protest, a kot nam je pozneje povedal sindikalist Toni Lisec, naj bi sindikat delavcem zgolj pojasnil določene stvari glede zadnjega dogajanja: »Zbrali smo se zato, da ljudem povemo, kako se stvari odvijajo, ker slepiti se, da se nič ne dogaja, ne vodi nikamor. Dejstvo je, da postopno zapiranje do leta 2015 pomeni zapiranje jam in vsega.« Govorili smo tudi z direktorjem RTH Bojanom Jelenom, ki nam je povedal, da odpovedi delovnega razmerja za zdaj še niso vročali. Delavci so namreč dobili sklepe o čakanju na domu, kar je potrdil tudi Lisec. Da čakanje na domu še ne pomeni odpovedi pogodb, pa je Lisec komentiral takole: »To je slepomišenje, tega ne bom zanikal, je pa to zgodba.«

www.rth.si

Župani vseh treh zasavskih občin Miran Jerič, Vili Treven in Matjaž Švagan so danes, na predsednico vlade Alenko Bratušek naslovili pismo v katerem zahtevajo nujni sestanek o problematiki Rudnika Trbovlje-Hrastnik in energetike v Zasavju. Župani opozarjajo, da nepremišljenih potez, ki ogrožajo razvoj celotne regije, nočejo in ne morejo sprejeti. 

Spoštovana gospa predsednica,

začel se je odvijati najbolj črn scenarij za zasavske rudarje, proti kateremu smo se ves čas borili in za katerega so nam vsi pristojni zagotavljali, da do njega ne bo prišlo. Vse kaže, da bo še pred koncem meseca odpoved o zaposlitvi prejelo 135 oseb s seznama presežnih delavcev, ki ga pripravljajo na Rudniku Trbovlje-Hrastnik (RTH). Tako na ravni posameznih lokalnih skupnosti, kot tudi na ravni celotne zasavske regije že več let od države Slovenije zahtevamo, da se na področju zapiranja Rudnika Trbovlje-Hrastnik in celotne energetike v Zasavju zagotovijo dolgoročne sistemske rešitve. Na rokohitrske rešitve, kot se odvijajo sedaj, nočemo in ne moremo pristati, saj ogrožajo razvoj celotne regije.

Ves čas že opozarjamo, da je nujna čimprejšnja sprememba zasavskega zakona. Tudi na zadnjem sestanku ob koncu minulega leta smo predstavniki zasavske regije na sestanku o prihodnosti energetike v Zasavju z ministroma Omrzelom in Stepišnikom poudarili, da je jasno, da sanacija do leta 2015 ne more biti končana, mora pa se pripraviti program, ki bo zagotavljal ustrezen kadrovski program in omogočil strokovno, predvsem pa varno zapiranje rudnika ter seveda ustrezno sanacijo degradiranih površin. Pristojni so na svoje obljube o iskanju ustreznih rešitev očitno pozabili, saj odpuščanje rudarjev prav gotovo ne pomeni konstruktivnega izvajanja kadrovskega programa in zagotavljanja novih možnosti za presežne delavce.

Po Zasavskem zakonu bi morali v lanskem letu prejeti 14 milijonov evrov, s sprejetjem Zakona o uravnoteženju javnih financ pa je država Rudniku namenila le 5 milijonov evrov. To po našem mnenju ogroža strokovno, kvalitetno, predvsem pa varno zaprtje rudnika. Če namreč rudnik ni kvalitetno in strokovno zaprt, se nam lahko zgodi v prihodnje tudi kakšna posledica na površini. Zahtevali smo, da se zakon v celoti izvede tako, kot je bil v parlamentu sprejet.

Čim prej moramo sprejeti tudi odločitve o razvoju celotne energetike v Zasavju. Kljub vsem opozorilom in sestankom, ki so se zgodili v preteklih letih, nujno potrebne odločitve, ki bi nakazala prihodnjo smer razvoja regije, še vedno ni. Vlada RS je že junija lani ob sprejemu Programa ukrepov za posebno problemsko območje občin Trbovlje, Radeče in Hrastnik sprejela tudi sklep, da bo resorni minister pristojen za infrastrukturo in prostor imenoval delovno skupino, ki bo v pomoč Vladi RS pri odločanju o prestrukturiranju energetike v Zasavju in da se do 31. decembra 2013 pripravi predlog srednje- in dolgoročnega načrta o prestrukturiranju energetike v Zasavju. S sprejemom navedenih sklepov je Vlada sporočila, da se zaveda problematike energetike v Zasavju, vendar parcialne rešitve, do katerih očitno prihaja v zadnjih dneh, zmanjšujejo verodostojnost poslovodstva RTH in s tem tudi države. Zavedamo se namreč, da je država tista, ki mora kot odgovorna lastnica sprejeti ukrepe za čim hitrejše reševanje težav zasavske energetike in omilitev škodljivih posledic, ki pa jih bomo najbolj občutili prav prebivalci Zasavja.

Nejasna usoda zapiranja rudnikov, nujnost ustrezne sanacije zunanjih rudniških površin  ter prestrukturiranja energetike v Zasavju, ki bo omogočil njen nadaljnji razvoj, so ključni razvojni dejavniki zasavske regije.

www.rth.si