Svet

Japonska bo objavila sporne dokumente cesarja Hirohita

STA/N.J.
10. 1. 2014, 15.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Japonska cesarska palača namerava javno objaviti uradne dokumente iz življenja japonskega cesarja Hirohita, ki bi lahko razjasnili njegovo sporno vlogo med drugo svetovno vojno. Po napovednih naj bi pristojna agencija konec marca končala 24-letno delo zbiranja dokumentov.

Cesarju Akihitu, Hirohitovemu najstarejšemu sinu, naj bi zbrane dokumente predali aprila ali kasneje. Vodja agencije Norijuki Kazaoka je v četrtek za japonske medije dejal, da si agencija prizadeva, da bi vključili kar največ dokumentov. Največ pozornosti naj bi bila deležna morebitna objava "novih dokumentov", ki bi lahko pojasnili Hirohitove odločitve pred in med drugo svetovno vojno in tudi v času okupacije Japonske pod vodstvom ZDA do leta 1952.

Hirohito  najavil, da je Japonska poražena

Hirohito, ki je umrl januarja 1989 v starosti 88 let, je bil tisti japonski cesar, ki je leta 1945 sporočil, da je Japonska poražena in da jo bodo okupirali. Znan je po svojem zgodovinskem radijskem nagovoru, ko so Japonci prvič sploh slišali njegov glas. Takrat jih je pozval, naj "pretrpijo neznosno". Sporazum z okupacijskimi silami mu je omogočil, da je ostal na prestolu, vendar se je moral za to odpovedati svoji božanskosti.

Na Japonskem so med letoma 2002 in 2011 že objavili dokumente o Hirohitovemu očetu, cesarju Taišu, vendar so bili številni deli cenzurirani. Takrat so to upravičevali z dejstvom, da so želeli preprečiti, da bi se v javnosti pojavile "zasebne informacije" o cesarju, so si pa zaradi tega prislužili kritike raziskovalcev.