Svet

Cerkev predlagala referendum za prepoved istospolnih zvez

STA/M.J.
10. 1. 2014, 13.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ruska pravoslavna cerkev je danes predlagala referendum o prepovedi istospolnih zvez. Kot je dejal njihov tiskovni predstavnik Vsevolod Čaplin, želijo vrniti zakonsko prepoved homoseksualnosti, ki jo je Rusija odpravila po razpadu Sovjetske zveze.

Facebook, Twitter

Čaplin je poudaril, da je homoseksualnost glede na javnomnenjske raziskave za več kot tretjino Rusov bolezen. "Nobenega vprašanja ne bi smelo biti, ali naj se v družbi razpravlja o tem vprašanju, saj živimo v demokraciji," je dejal, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija se je sicer znašla sredi kritik mednarodne skupnosti zaradi preganjanja homoseksualcev, pritisk pa se krepi predvsem pred zimskimi olimpijskimi igrami, ki se bodo začele prihodnji mesec v črnomorskem letovišču Soči.

A v Moskvi se kljub temu vse bolj obračajo k obrambi tradicionalnih vrednot in k prepovedi homoseksualnosti. Ruski predsednik Vladimir Putin je lani podpisal tudi zakon, ki za kaznivo dejanje opredeljuje "propagando homoseksualnosti" pred mladoletnimi.

Tovrsten pristop podpira tudi Čaplin, vpliven predstavnik ruske verske skupnosti, ki ima tudi redne tedenske verske oddaje na državni televiziji, navaja AFP. "Večina naših ljudi, ne pa neke zunanje sile, bi morala odločati, kaj naj bo kaznivo dejanje in kaj ne," je še dejal.

Prepričan je tudi, da imajo v večini držav homoseksualne zveze za kriminalne. "Prepričan sem, da bi tovrstne spolne stike morali povsem izključiti iz življenja naše družbe," je dejal.

"Če nam bo to uspelo preko moralnega pritiska, toliko bolje. Če pa bomo potrebovali pomoč zakona, potem pa vprašajmo ljudi, ali so na to pripravljeni," je še predlagal Čaplin.

Homoseksualnost je bila v Sovjetski zvezi kazniva. Uvedli so jo leta 1934, na vrhuncu stalinistične represije, zaradi katere so milijoni ljudi umrli v delovnih taboriščih. Demokratična Rusija je to zakonsko prepoved leta 1993 sicer odpravila, vendar pa so homoseksualci v državi še vedno pod velikim pritiskom, še navaja AFP.