Zanimivosti

Hrvaška še vedno ne ceni slovenskih turistov

STA/M.J.
10. 1. 2014, 13.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Hrvaško je lani obiskalo nekaj manj kot 1,2 milijona slovenskih turistov, kar je dva odstotka več kot v letu 2012, je danes objavilo hrvaško ministrstvo za turizem. Obenem so turisti iz Slovenije prispevali tudi dobrih 7,6 milijona nočitev oz. 2,8 odstotka več kot v predlanskem letu.

Slovenski turisti so tako tudi lani obdržali drugo mesto na lestvici desetih najpomembnejših hrvaških turističnih trgov. Prispevali so dobrih deset odstotkov k vsem nočitvam tujih turistov na Hrvaškem, kažejo podatki hrvaškega ministrstva za turizem.

Sicer je lani bilo na Hrvaškem največ nemških turistov, slabih dva milijona. Njihovih nočitev je bilo približno 15,5 milijona, kar je dobra petina vseh nočitev tujih turistov pri sosedih. Obenem je bilo obiskov nemških turistov 4,2 odstotka več kot v letu 2012, njihovih nočitev pa 3,8 odstotka več.

Nemcem in Slovencem sledijo Avstrijci, Čehi, Italijani, Poljaki, Nizozemci, Slovaki, Britanci in Madžari, ki so vsi lani zvišali število obiskov v primerjavi z letom 2012. Sicer pa so Italijani in Nizozemci imeli za 2,2 oziroma 1,7 odstotka manj nočitev.

Hrvaški minister za turizem Darko Lorencin danes na novinarski konferenci v Zagrebu ni skrival zadovoljstva z lanskimi turističnim izidi, saj so imeli 5,5 odstotka več obiskov in 4,1 odstotka več nočitev kot v letu 2012. Hrvaško je lani obiskalo 12,43 milijona turistov, ki so ustvarili 72,1 milijona nočitev.

Tujih turistov je bilo celo 6,1 odstotka več, njihovih nočitev pa 4,7 odstotka več. Hrvaških turistov je bilo slab odstotek več, a so ustvarili slaba dva odstotka manj nočitev.

Največ turistov je obiskalo Hrvaško Istro, medtem ko največji skok v primerjavi z letom 2012 beležijo v splitsko-dalmatinski županiji, v kateri so imeli dobrih osem odstotkov več turistov in dobrih deset odstotkov več nočitev. Nekoliko manjši dvig so imeli tudi na območju Dubrovnika.

Minister Lorencin je poudaril, da je bila hrvaška turistična sezona 2013 uspešna, tudi ko gre za prihodke. "Po prvih podatkih hrvaške centralne banke, je bilo v prvih devetih lanskih mesecih 6,59 milijarde evrov prihodkov, kar je 4,7 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2012. Pričakujemo, da bodo celotni prihodki od potovanj prvič po letu 2008 presegli sedem milijard evrov," je dejal.

Po podatkih hrvaškega ministrstva za finance so turistične dejavnosti v prvih devetih lanskih mesecih imele slabe tri milijarde evrov prihodkov, kar je dobrih 11 odstotkov več kot v letu 2012. V enakem obdobju so v turizmu zaposlili približno 33.000 novih delavcev, kar je skoraj petina več kot v letu 2012.