Zanimivosti

Zasebno podjetje poslalo raketo s tovorom proti ISS

STA/M.J.
10. 1. 2014, 10.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zasebno podjetje Orbital Sciences je v četrtek, po nekaj preložitvah le uspelo izstreliti raketo antares s 1260 kilogrami tovora za Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Raketo so poslali v vesolje z izstrelišča vesoljske agencije Nasa Wallops v Virginiji, do ISS pa bo predvidoma prispela v nedeljo.

Nasa.gov

Orbital Sciences je lani oktobra uspešno poslala brezpilotno raketo do ISS, vendar je šlo takrat le za poskusno izstrelitev. Tokrat astronavtom na ISS pošiljajo različno opremo, od tam pa bodo odpeljali odpadni material.

Izstrelitev bi morala biti opravljena že konec lanskega leta, vendar so jo preložili zaradi vzdrževalnih del na ISS. Druga izstrelitev je bila odpovedana zaradi izjemno hladnega vremena, ki je pred dnevi zajelo ZDA. V sredo pa so izstrelitev preložili zaradi sončnega izbruha, ki je poslal v vesolje ogromno količino radiacije.

Orbital Sciences ima z Naso podpisano 1,9 milijarde dolarjev vredno pogodbo za prevoz skupaj desetih ton materiala in opreme na ISS do konca leta 2016, za kar bo potrebnih skupaj 18 izstrelitev. ISS bo delovala še najmanj do leta 2024, oskrbujejo pa jo z ruskimi raketami sojuz in zasebnima podjetjema Orbital Sciences ter SpaceX.