Slovenija

'Prijatelji' Uroša Slaka imajo v lasti četrt milijarde evrov!

Ž.K.
10. 1. 2014, 15.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Cvet slovenskega podjetništva se je odločil, da ima dovolj slabe podobe gospodarstva, tako pri nas kot v tujini. Šestintrideset podjetnikov je ustanovilo Slovenian Business Club, katerega namen je združiti tiste, ki so uspeli s svojim znanjem in sposobnostmi. Skupaj upravljajo s kar 250 milijoni evrov kapitala!

Mediaspeed

Finančna in gospodarska kriza je razkrila, da je bilo skoraj vse, kar smo mislili, da je v slovenskem gospodarstvu najboljše, v resnici najslabše. Propadla so ugledna slovenska podjetja, predvsem po zaslugi velike lakomnosti posameznikov. Izraz podjetnik je skorajda v popolnosti nadomestil izraz tajkun. A številne zgodbe o okoriščanju, plenjenju in goljufanju so zasenčile tiste bolj pomembne: zgodbe viziji, garaštvu in uspehu. Kljub vsemu imamo v Sloveniji številna podjetja, ki so uspela s poštenim delom.

250 evrov na mesec stane mesto med slovensko elito

 

Slovenianbusinessclub

Šestintrideset podjetnikov, ki so svojo podjetniško pot začeli z lastno idejo ali pa so nasledniki družinskih podjetij, se je združilo v Slovenian Business Clubu. Med njimi so tudi Joc Pečečnik (Elektronček, d. d.), Igor Akrapovič (Akrapovič skupina, d. d.), Japec Jakopin (Seaway design), Marjan Batagelj (Postojnska jama, d. d.), Franci Pliberšek (Mik Celje) in Štefan Pavlinjek (Roto, d. o. o.). Skupaj imajo več kot 4500 zaposlenih in več kot 250 milijonov kapitala. Eden izmed pogojev za članstvo v tem klubu je tudi, da podjetja nimajo davčnih dolgov in jih ne preiskujejo organi pregona. Kot nam je povedal Uroš Slak, izvršni direktor, ob vstopu v klub vsak lastnik podpiše izjavo, da ima podjetje plačane davke in da ni v kazenskem postopku. ''Naš klub temelji na vzajemnem zaupanju, ker člani vedo, da če prekršijo pravila kluba, ne bodo več njegovi člani. Vsi vemo, kaj se bo zgodilo, če nekdo ne bo mogel več izpolnjevati pravil delovanja v klubu, zato ne potrebujemo častnega razsodišča,'' je dodal. Tako si bodo člani s čisto vestjo med seboj pomagali pri iskanju poti na tuje trge, promoviranju blagovnih znamk v tujini, pri prenosu znanj ter iskanju investitorjev.

Zanimanje za članstvo v klubu naj bi bilo izjemno.

Da bo klub deloval brez težav, bo vsak prispeval 250 evrov mesečne članarine, kar pomeni, da ima že ob ustanovitvi zagotovljenih 108.000 evrov za svoje delovanje. Članarine sicer še niso poravnali vsi člani, a direktor ne dvomi o iskrenih namenih, saj gre, kot nam je povedal, za klub ljudi, ki si zaupajo in verjamejo v načela njegovega delovanja. Dodal je še: ''Bistvena razlika med Slovenian Business Clubom in drugimi klubi je tudi v tem, da je pri nas prisotna filozofija, da moraš klubu tudi nekaj dati, če hočeš, da dobro funkcionira. Gre za združenje lastnikov podjetij, ki imajo znotraj kluba en glas, ne glede na to, koliko zaposlenih imajo, in to je tudi klub vseh članov, ne pa posameznika.'' Članarina 250 evrov na mesec bo namenjena delovanju kluba. Z njo bo klub opravljal storitve za člane, iskal izvozne poti, jih med seboj povezoval, iskal posle v tujini, financiral internetno stran kluba itd. Kot nam je še povedal Slak, bosta v klubu le dva zaposlena, on kot direktor in poslovna sekretarka. Klub je odprt tudi za nove člane, vsako podjetje, ki bo želelo pristopiti, pa bo moralo potrditi vseh 36 ustanovnih članov.

Slovenianbusinessclub