Slovenija

Politični vrh o rezultatih pregledov bank

STA/M.J.
12. 12. 2013, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Politični vrh in guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec se pred javno objavo rezultatov stresnih testov in skrbnega pregleda bank sestaja v prostorih vlade pri premierki Alenki Bratušek, kjer se seznanjajo z rezultati. "Bolj kot številke nas zanimajo ukrepi za reševanje banke," je ob prihodu na vlado novinarjem dejal prvak SDS Janez Janša.

STA

Predsednica NSi Ljudmila Novak je ob prihodu na sestanek dejala, da pričakuje, da bodo na sestanku "resnici pogledali v oči". Ne glede na to, kakšni bodo rezultati, jih bo treba, kot je dejala Novakova, sprejeti.

"Če gre za štiri milijarde evrov, je to vendarle pol slovenskega proračuna," je poudarila. Dodala je, da bodo za sanacijo bank plačevali še naslednji rodovi. Novakova zato pričakuje, da se bodo ob prenosu slabih terjatev in dokapitalizaciji bank razkrili tudi odgovorni za "bančne luknje", ki bodo ustrezno sankcionirani.

Tudi predsednik SLS Franc Bogovič je opozoril, da gre znova za dokapitalizacijo bank, ki jo bomo plačali davkoplačevalci. Po njegovih besedah so za bančno luknjo odgovorni konkretni ljudje, zato bo po prenosu slabih terjatev treba razkriti tudi krivce za nastale razmere.

Predsedniki koalicijskih strank ob prihodu niso dajali izjav.

Rezultate pregledov in ukrepe za sanacijo bank bosta guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec in minister za finance Uroš Čufer javnosti predstavila na novinarski konferenci.

V Banki Slovenije zagotavljajo, da bodo banke po objavi stresnih testov delovale normalno. Sprejeta je tudi ustrezna pravna podlaga za dokapitalizacijo bank, tako da bodo to lahko izpeljali izredno hitro. Na prenos slabih terjatev iz bank je pripravljena tudi Družba za upravljanje terjatev bank.

Ugibanja o potrebnih sredstvih za sanacijo bank so bila v zadnjih tednih številna. A večinsko mnenje je, da bo država za ureditev razmer v bančnem sistemu morala nameniti nekje od štiri do pet milijard evrov. Slovenske banke imajo po zadnjih zadnjih podatkih Banke Slovenije skupno za okoli osem milijard evrov slabih terjatev.