Slovenija

Rezultati stresnih testov

STA/S.A.
12. 12. 2013, 08.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Vročica pred objavo rezultatov stresnih testov in skrbnega pregleda bank bo danes predvidoma dosegla vrhunec. Potem ko se je Banka Slovenije z rezultati seznanila v torek, koalicija pa jih je obravnavala v sredo zvečer, jih naj bi danes izvedela tudi javnost. Objava naj ne bi vplivala na poslovanje bank, država pa naj tudi ne bi potrebovala pomoči.

Profimedia

Z rezultati in ukrepi za sanacijo razmer v bančnem sistemu se naj bi najprej seznanila vlada, nato naj bi jih premierka Alenka Bratušek predstavila opoziciji, zatem pa naj bi jih predvidoma guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec in minister za finance Uroš Čufer predstavila na novinarski konferenci.

Banka Slovenije bo predvidoma objavila tudi izčrpno poročilo o pregledih, za novinarje pa naj bi organizirali še poseben brifing.

V Banki Slovenije zagotavljajo, da bodo banke po objavi stresnih testov delovale normalno. Sprejeta je tudi ustrezna pravna podlaga za dokapitalizacijo bank, tako da bodo to lahko izpeljali izredno hitro. Na prenos slabih terjatev iz bank je pripravljena tudi Družba za upravljanje terjatev bank.

Ugibanja o potrebnih sredstvih za sanacijo bank so bila v zadnjih tednih številna. A večinsko mnenje je, da bo država za ureditev razmer v bančnem sistemu morala nameniti nekje od štiri do pet milijard evrov. Slovenske banke imajo po zadnjih zadnjih podatkih Banke Slovenije skupno za okoli osem milijard evrov slabih terjatev.

Država ima z zadnjimi spremembami zakona o javnih financah za ta namen rezerviranih 4,7 milijarde evrov, nekaj pa naj bi prispevali tudi imetniki podrejenih obveznic bank, pri čemer pa bo ustavnost tega ukrepa presojalo ustavno sodišče.

V zadnjih mesecih so bila pogosta ugibanja, da bi Slovenija lahko postala šesta članica območja evra, ki bi zaprosila za mednarodno pomoč. Po zadnji zadolžitvi za 1,5 milijarde evrov se to očitno vendarle ne bo zgodilo.

Odprto pa ostaja, v kolikšni meri bo sanacija bank vplivala na gospodarstvo. V zadnjih mesecih je bilo večkrat slišati, da morajo ukrepe za stabilizacijo razmer v bankah nujno spremljati tudi reformni ukrepi za spodbuditev rasti.