Slovenija

Danes o interpelaciji zoper Viranta

STA/S.A.
12. 12. 2013, 08.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

DZ se bo danes sestal na novi izredni seji, na kateri naj bi kar 16 ur obravnaval interpelacijo, ki so jo zoper notranjega ministra Gregorja Viranta vložili poslanci SDS, NSi in SLS. Ker naj bi DZ danes zasedal največ 10 ur, se bo razprava najverjetneje nadaljevala še v petek, ko bodo poslanke in poslanci obravnavali tudi več zakonskih predlogov.

Mediaspeed

Poslanci opozicije so interpelacijo zoper Viranta vložili novembra. Očitajo mu ogrožanje sistema lokalne samouprave, škodljivo dogovarjanje s sindikati javnega sektorja ter oškodovanje državnega premoženja z neprimernim reševanjem problematike izbrisanih in nepojasnjenimi popusti pri nakupu letalskih vozovnic. Virant vse očitke zavrača in nasprotno poudarja, da je na stvari, ki mu jih očitajo, ponosen.

Opozicija za izglasovanje interpelacije potrebuje večino glasov vseh poslancev. Čeprav so se ob vložitvi interpelacije pojavili namigi, da bi nekateri koalicijski poslanci utegnili podpreti interpelacijo, se zdi, da ima Virant za zdaj zadostno podporo in da bo interpelacijo prestal. Po navedbah nekaterih medijev je tudi zaradi sredine kriminalistične preiskave, ki je potekala med drugim tudi pri obrambnem ministru Romanu Jakiču iz vrst PS, vprašljiva podpora dela poslancev PS ministru Virantu. Virant je za nekatere medije odgovoril, da bi mu bilo v čast, če bi padel zaradi profesionalnega in pogumnega dela policije.

Na izredni seji poslance sicer čaka še obravnava petih predlogov zakonov, ki jih bodo najverjetneje obravnavali v petek. Na dnevnem redu so predlogi energetskega zakona, novele zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, dopolnitve zakona o graditvi objektov, novele zakona o elektronskih komunikacijah in novele zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev ter zapisovalni opremi v cestnih prevozih.