Slovenija

Bratuškova v tajnosti predstavila rezultate stresnih testov, naslednja na vrsti opozicija

S.A.
11. 12. 2013, 20.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Predsednica vlade Bratuškova je vrhu koalicije za zaprtimi vrati predstavila rezultate stresnih testov. Po poročanju 24ur.com naj bi za dokapitalizacijo bank potrebovali dobre tri milijarde evrov. Krpanje bančne luknje pa je le eden od korakov reševanja bank. Naslednji je prenos terjatev, ki naj bi jih bilo za slabe štiri milijarde evrov, na slabo banko.

Reuters

Tako naj bi na večernem sestanku govorili o dveh številkah - prva je kapitalski primanjkljaj, ki res presega štiri milijarde evrov, druga številka, pomembna za davkoplačevalce, pa je znesek potrebnih dokapitalizacij.

Jutri še sestanek z opozicijo.

Ta je le nekaj več kot tri milijarde evrov, saj bodo preostanek pokrili z drugimi ukrepi za sanacijo bančnega sistema, na primer s prenosi na slabo banko.

Kar pomeni, da težav s sredstvi zagotovo ne bo, saj ima Slovenija v tem trenutku brez dodatnega zadolževanja na voljo 4,7 milijarde evrov. Večino tega je že nekaj časa na bankah, preostalo poldrugo milijardo pa smo si novembra drago izposodili pri še vedno neznanem vlagatelju.

Rezultate stresnih testov bank naj bi javnosti predstavili jutri.