Slovenija

Primanjkljaj bank znaša skoraj 5 milijard evrov

Črt Kaker/STA
12. 12. 2013, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Guverner Banke Slovenije je na današnji novinarski konferenci sporočil rezultate stresnih testov.

NLB

Guverner Banke Slovenije (BS) je na današnji novinarski konferenci sporočil, da znaša trenutni kapitalski primanjklaj osmih slovenskih bank 4,78 milijarde evrov. Za samo dokapitalizacijo treh največjih bank NLB, NKBM in Abanke bo država porabila dobre 3 milijarde evrov davkoplačevalskega denarja. "Stresne teste slovenskih bank, so po veljavnih mednarodnih metodologijah opravili tuji neodvisni strokovnjaki. NLB in NKBM bosta po izvedbi dokapitalizacij med kapitalsko močnejšimi v območju evra, je danes poudaril guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbe " je še poudaril guverner BS Boštjan Jazbec. 

Kot je pojasnil Jazbec, je bil namen skrbnega pregleda predvsem pregled kakovosti aktive sredstev in izvedba obremenitveni testov v desetih slovenskih bankah, kasneje so zaradi nadzorovane likvidacije izločili Factor banko in Probanko. 

V tej prvi skupini bank (NLB, NKBM in Abanka) bo potrebna dokapitalizacija v znesku 3,012 milijarde evrov in bo takojšnja po odobritvi Evropske komisije, v ostalih petih pa bo Banka Slovenije oddala ustrezno odredbo do konca junija. Pozvane bodo, da zagotovijo sredstva za kapitalski primanjkljaj, je povedal Jazbec.

Bruto javni dolg se bo po izvedbi ukrepov v bančnem sistemu zvišal na 75,6 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), neto dolg pa bo pri 68,5 odstotka BDP. Država bo imela namreč na računih še 2,5 milijarde evrov, je poudaril minister za finance Uroš Čufer.

 

Minister za finance Uroš Čufer je povedal, da bodo sredstva za dokapitalizacijo treh največjih bank v dveh tretjinah zagotovljena v denarju, v eni tretjini pa v obveznicah.

Vlada je danes poleg sklepa o dokapitalizaciji sprejela tudi sklep o prenosu slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Transakcijska vrednost prenosa slabih terjatev iz teh največjih bank znaša 1,6 milijarde evrov. DUTB bodo za zagotovitev delovanja dokapitalizirali z 200 milijoni evrov.

Korak, ki bo sledil, bo privatizacija, in sicer vlada načrtuje delež v NLB zmanjšati na 25 odstotkov in eno delnico, delež v NKBM pa prodati v celoti, je povedal Čufer.